IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на планираното жилищно строителство в София се успокоява

Столицата остава лидер при строителството на жилища и офиси, а Пловдив - на индустриални сгради

14:54 | 03.08.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Столицата остава лидер по най-голям брой издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради и жилища в национален мащаб. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Столицата остава лидер по най-голям брой издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради и жилища в национален мащаб. Снимка: архив, Ройтерс

След бума от първата половина на 2015 г. планираното ново строителство на жилищни сгради в София изглежда влиза в по-умерени рамки. Издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в столицата за периода януари-юни т.г. отчитат спад от 4,4%, след като през първата половина на 2015 г. отбелязаха ръст от 54%, показват изчисления на Investor.bg на базата на данните на Националния статистически институт (НСИ).

Същевременно се ускорява започнатото ново строителство на жилища в града заради реализацията на проектите, получили разрешение през предходните месеци. 

Столицата остава лидер по най-голям брой издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради и жилища в национален мащаб заради развитието на местната икономика. Градът е и безапелационен лидер при строителството на офис сгради.

Що се отнася до индустриалното строителство обаче, Пловдив затвърждава позициите си като предпочитана дестинация от инвеститорите. Продължава да се ускорява и жилищното строителство във втория най-голям град в страната.

Планираното жилищно строителство в големите градове – повече умереност

През първото полугодие спрямо същия период на миналата година издадените разрешителни за строеж в Пловдив се увеличават с 4 на сто до малко над 300 броя, показват данните на НСИ. В Бургас отчетеното увеличение е от 5%, като активността се успокоява в сравнение с по-бурните 2014 и 2013 г.

Единствено във Варна от най-големите градове се наблюдава ускоряване на темповете на планирано ново жилищно строителство. През първата половина на годината издадените разрешителни за строеж отчитат ръст от почти 17% на годишна база спрямо 11% за същия период на 2015 г.

Пазарът на имоти в морската ни столица уверено върви нагоре и не се повлия от оттеглянето на руските купувачи от Черноморското крайбрежие. Интересът към имотите във Варна се увеличава, градът продължава да привлича хора от съседните области заради по-добрите възможности за намиране на работа.

Същевременно започнатото строителство на нови сгради се ускорява в София, Пловдив и Варна. Само в Бургас от най-големите градове се отчита забавяне на активността, показват данните.

В столицата например е стартирало строителството на общо 325 нови жилищни сгради през първата половина на годината спрямо 238 за същия период на миналата година и 220 през първата половина на 2014 г.

В Пловдив започнатите нови жилищни сгради за полугодието са над 300 спрямо 290 година по-рано, а във Варна – съответно 223 и 191.

Новото строителство в страната – повече жилища и офиси

През полугодието са издадени повече от 2 200 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради общо за страната, което е с 5% повече спрямо същия период на 2015 г.

Само през второто тримесечие спрямо първото издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с повече от 22%, жилищата в тях – с над 29%, а общата им застроена площ – с почти 19%. На годишна база ръстовете са съответно почти 7% за разрешителните, 28,5% за жилищата и почти 18% за общата площ.

При административните сгради ръстът на планираното строителство е още по-висок – 17,6% за първата половина на тази година спрямо първата половина на миналата. Строителството на административни сгради обаче е концентрирано в София, Варна и Пловдив, където е и най-силното търсене от страна на потенциални наематели заради концентрацията на работна ръка.

При другите сгради, където попадат и промишлените, е отчетен спад на издадените разрешителни за първата половина на годината спрямо същия период на 2015 г. от малко над 7 на сто.

Индустриалното строителство остава концентрирано в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Бургас. От Северна България най-предпочитаните от инвеститорите градове са Русе, Шумен и Плевен. Известно раздвижване през последните няколко тримесечие има и във Враца и Монтана, макар и ръстовете да са по-скоро пренебрежими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Аз се итам тази криза на университетите и училищата за деца кога и с какви параметри ще се прехвърли и на пазара на имоти. След като няма млади хора да учат кой ще купува имотите? Тези без образование от тъмните ли? Вярно е , че много от младите българи забегнали в чужбина купуват у нас ама все пак не е същото. Вярно, че миграцията село-град-София още продължава, но тя е изчерпана до голяма степен, както и моделът земя в провинцията за копторка в София. Вече няма качествен материал , че и количествен за поддържане на софийския бум ама кой ли ме слуша. После тъпкано ще трябва да се връща ресурс обратно към провинцията освен ако не я заселим с ***, а София да стане столица на ИД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още