IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще бъде 2018 г. за пазара на бизнес имоти в Европа?

Очакванията са политиката да засили влиянието си върху сектора, но да не пресече потока от инвестиции, посочва се в доклад

20:09 | 29.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Експертите прогнозират, че наемната активност ще ускори ръста си до средно 5% през 2018 г. спрямо 3% през 2017 г. Най-силна е активността в Испания, Холандия и Италия, докато в Германия, Великобритания и Франция растежът е по-умерен.

Основен източник на несигурност на пазара е Brexit, заради който се очаква обрат на пазара на офис площи в Лондон, но и силен ръст на пазарите в Ирландия и други държави от ЕС заради преместващия се бизнес.

Търговските и логистични площи – отрезвяването заради онлайн търговията

За разлика от САЩ, където в момента свръхпредлагането на модерни търговски площи е казус, в Европа търговските центрове продължават да се увеличават, разширяват и модернизират на фона на очакванията за силен ръст на продажбите на дребно.

Ролята на физическите магазини обаче се променя. Вече не е достатъчно търговците просто да имат магазин, а този магазин трябва да е напълно интегриран в мултиканалната му търговска стратегия заради промяната на потребителското поведение и взаимодействието на хората и онлайн, и офлайн.

Това налага и нов подход при логистиката. Процесът по доставка вече се превръща в едно от конкурентните предимства на търговците. Растящата онлайн търговия пък е основен двигател на засиленото търсене на логистични площи в Европа, което не се очаква да намалява в близко бъдеще.

През 2017 г. потребителските разходи в Европа са на най-високо ниво от кризата насам. Тенденцията се очаква да се задържи и през 2018 г. Това ще продължи да подкрепя търговската индустрия въпреки възхода на онлайн пазаруването.

Жилищният сегмент от пазара – все по-предпочитан за инвестиции

Жилищният сектор все по-често се разглежда от инвеститорите като притегателен за инвестиции, особено в пазарите с повече наематели, например Германия и Скандинавските държави.

Освен тези традиционни пазари, напоследък инвестиции в този сегмент привличат и страни като Франция, Италия, Испания, Ирландия, Полша, както и други държави в Централна и Източна Европа.

Цените на жилищата в Европа – и за продажба, и за отдаване под наем, нарастват, като единственото изключение е Великобритания, където пазарът се забавя основно заради негативните тенденции в Лондон.

Важен двигател на този сектор са социалните промени и нарастващото влияние на поколението Y (т.нар. милениали) на пазара на жилища. Те предпочитат да наемат жилища, отколкото да ги купуват.

Остава обаче проблемът с баланса между търсене и предлагане във водещите европейски градове. Влошаването му се отразява негативно и на достъпността на жилищата и ситуацията не се очаква да се промени чувствително през следващите години.

Сред другите проблеми на индустрията са строгите строителни регулации на места и ограничените терени за строителство.

Хотелите – привлекателен сектор, генериращ растеж

2018 г. се очаква да е още по-силна за хотелския сектор и инвестициите, като ще продължат сделките за големи портфейли и опериращи платформи в Европа, прогнозира се в доклада.

Основен двигател на целия сектор е силният туризъм, който ще продължи да расте и през 2018 г.

Очаква се да се увеличи активността на северноамериканските фондове за частен капитал на южноевропейските пазари. От Азия най-активни ще са инвеститорите от Хонконг, Сингапур и другите страни от Югоизточна Азия, докато инвестициите от Китай ще се забавят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още