IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на недвижими имоти в Кипър достигна 11-годишен връх

Цените на жилищата ще продължават да растат и през 2020 г., въпреки намаления натиск по инвестиционната програма за „златни паспорти”

08:07 | 03.02.20 г.
<div class="photo-info">
	<figcaption>Реклами на недвижими имоти на редица чужди езици на витрината на агенция за недвижими имоти в Лимасол, Кипър.<em> Снимка: Dawson/Bloomberg</em></figcaption></div>
<p>
	&nbsp;</p>
Реклами на недвижими имоти на редица чужди езици на витрината на агенция за недвижими имоти в Лимасол, Кипър. Снимка: Dawson/Bloomberg

 

Правителството предвижда през 2020 г. промени в лицензионната рамка за издаване на разрешения за планиране и строеж. На мястото на съществуващата анахронична система ще бъде изградена модерна, ефективна, европейска рамка, заяви финансовият министър Константинос Петридис, представяйки през декември в парламента бюджета за тази година. Опротената и гъвкава градска лицензионна политика, основана на съвременна правна рамка, бързият процес на лицензиране на инвестиционни проекти и допълнително улесняване на бизнесдейността на кипърски и чуждестранни граждани въз основа на съответната инвестиционна правна рамка са сред приоритетите на кабинета в Никозия за новата година.

И през 2019 г. продължава тенденцията за нарастване на цените на жилищата като част от процеса на възстановяване но различни макроикономически показатели в икономиката на страната като цяло, констатира Централната банка на Кипър в свое проучване, което бе обявено през януари. Нейните последни налични данни сочат, че тези имоти са поскъпнали с 2.7%. Положителната макроикономическа среда се очаква да доведе до увеличение на цените им през 2020 г. с 2 – 3.5%, според банкови икономисти.

Руснаци, китайци, ливанци с кипърска собственост

Най-голямата въпросителна пред развитието на пазара на недвижими имоти в Кипър през 2020 г. е изпълнението на Кипърската инвестиционна програма, по-известна като „гражданство срещу инвестиции”, единодушни са експерти в сектора.

Схемата за получаване на кипърски паспорт от граждани на трети страни срещу инвестирани 2.5 млн. евро, 500 000 евро от които трябва да са вложени в жилище, бе най-мощният фактор на пазара на недвижими имоти в Кипър през последните години. Благодарение на огромния интерес от богатите чужденци островът преживя истински строителен бум от небостъргачи, т. нар. „кули”, луксозни апартаменти и резиденции.

Програмата обаче бе причина и за едни от най-честите и тежки обвинения срещу Кипър за пране на пари и допускане на рискови капитали в ЕС, отправяни многократно от европейските институции, международни организации, водещи чуждестранни медии.

В резултат на този натиск правителството в Никозия прие по-строги критерии и процедури за предоставяне на кипърско гражданство на богати инвеститори от трети страни. Те влязоха в сила през месец май миналата година и… веднага дадоха ефект – интересът значително намаля.

Месец май остава знаков за пазара на недвижими имоти. През него са представени 1423 документа за продажба на имоти по програмата, което е най-високият брой за годината, тъй като потенциалните кандидати бързаха да се вместят в срока по старите правила.

Заради затягането на критериите търсенето на луксозни имоти след месец май намаля, а продължаващият спад в продажби за целите на Кипърската инвестиционна програма може да свали цените в определени региони, посочва докладът на Централната банка на Кипър.

Въпреки тези промени, чуждестранните граждани остават много силен играч на пазара на недвижими имоти на острова, като в същото време кипърците се завръщат много по-активно, посочват двете тенденции през миналата година експерти в сектора.

Закупените от кипърци недвижими имоти през 2019 г. са се увеличили с 21% в сравнение с 2018-а, достигайки 5885 сделки.

В същото време само с 2.6% са нарастнали продажбите, реализирани с чуждестранни купувачи. Те са станали собственици на 4481 имота /къщи, апартаменти, офиси, поземлени участъци/, което представлява 43.2% от всички изтъргувани през миналата година, покават данните на Департамента по поземлено развитие и проучвания. От тях 2952 имота са преминали в притежание на граждани на трети страни, а 1529 – на граждани на други страни от ЕС.

Най-голям интерес чужденците са проявили към региона на Пафос на западния бряг на острова. Там те са закупили 1887 имота, което е 42% от целия обем сделки с граждани на други страни.

Най-активни да станат нови собственици на имоти на острова са руснаци, китайци, ливанци, показва статистиката.

Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още