IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пандемията променя пазара на имоти в Европа?

Жилищата и складовете са най-популярни за инвестиции, хибридните договори за наеми, базирани на приходите на наемателите, набират скорост

17:48 | 13.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

2020 г. беше трудна за преглъщане за европейските пазари на недвижими имоти, тъй като някои сегменти от пазара бяха буквално разрушени, а други получиха стимули за развитие. Пандемията и евтините пари са основните фактори, които преначертават пазарите, пише управляващият партньор на международната компания за недвижими имоти Tranio Георги Качмазов в коментар, публикуван от онлайн изданието PropertyInvestToday.

Европейските финансови регулатори предотвратяват неблагоприятните последици от блокирането, като инжектират огромно количество ликвидност в икономиката. Това е очакван ход, тъй като количественото облекчаване е инструментът на паричната политика по избор през последните 12 години, който поддържа лихвените проценти близки до нула или отрицателни и в резултат на което сините чипове дават възвръщаемост от най-много 1-2%.

Достъпните ипотеки оскъпяват жилищата

В този контекст търсенето на безрискови активи обикновено остава стабилно или продължава да нараства. Жилищата са най-малко рисковият тип недвижими имоти, тъй като търсенето на жилищни имоти идва от големи институционални инвеститори - като фондове или инвестиционни компании, които купуват апартаменти, както и от частни клиенти, които купуват имоти за собствена употреба или за отдаване под наем.

Понастоящем цените на жилищата в повечето европейски страни са стабилни или се покачват, както виждаме от ценовите тенденции във Великобритания, Германия, Нидерландия, Португалия и други. Търсенето се подкрепя предимно от ипотечни програми, които покриват до 80–90% от цената на апартаментите при 0,5-1,5% годишно, а останалата част се субсидира от държавата.

Наемите на офиси ще се върнат на нивата от 2017-2018 г.

Отслабването на бизнес активността в резултат на пандемията и мерките за ограничаване разпространението на Covid-19 намали търсенето на офис площи. В резултат на това цените на офисите намаляват.

Засега никой не знае как ще изглеждат наемите на офис площите през следващите две години, но от днешна гледна точка наемите на офиси вероятно ще спаднат до нивата от 2017-2018 г., което е с 15-20% по-ниско от пиковите нива през 2019 г. Най-уязвими са активите от клас С и по-ниски.

Тъй като отдалечената работа вероятно ще продължи до 2021 г., компаниите ще предпочетат да наемат по-малки офиси. В същото време 2021 г. може да е най-доброто време за инвестиране в такива имоти, тъй като те ще бъдат на разположение за закупуване на разумни цени. Това са изгодни оферти, още повече заради прегряването на пазара през 2019 г. и началото на 2020 г.

Не се очакват разпродажби или отстъпки за качествени имоти на централни локации, но би било възможно да се намери предизвикателен комплексен проект за преустройство близо до центъра или на ключова транспортна артерия. Инвестирането в такива имоти може да доведе до потенциален ръст на капитализацията при оживление на пазара.

Бъдещето на търговията на дребно е неясно

Повечето търговски площи и ресторанти губят позиции. Според Opentable средната заетост на ресторантите през 2020 г. е намаляла с 35% в сравнение с нивата от 2019 г. в Германия и с 50% във Великобритания.

Европейските правителства се борят да подкрепят бизнеса, като насочват пари за покриване на пропуснати печалби и отпускат безлихвени заеми. Много наематели предоговарят наемите си.

Масови фалити все още няма, но някои частни собственици и големи вериги обявиха защита от кредитори. Например базираният в САЩ търговец на дрехи Brooks Brothers, италианската верига ресторанти Vapiano и германската верига ресторанти Maredo подадоха молба за фалит през 2020 г.

Докато големите супермаркети и магазини в жилищните квартали са по-малко засегнати от пандемията, други търговски площи едва ли ще се върнат към възвръщаемостта от 2019 г. 2019 в близко бъдеще. Въпреки че електронната търговия процъфтява, търговските площи, заети от нехранителни компании за бързооборотни стоки, са изправени пред много предизвикателства.

Големите предизвикателства предполагат обаче и големи възможности. Много инвеститори и строители обмислят преустройството на молове за различни цели – жилища или складови помещения например. Такива имоти често се намират в центъра на града, така че е малко вероятно да останат незаети дълго време.

Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още