IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемачи: Търсенето на жилища у нас расте, но сделките намаляват

Силният ръст на цените на жилищата в последните две тримесечия е влошил достъпността им с 13%

21:00 | 07.10.22 г. 10
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Търсенето на жилища у нас се е увеличило в последните три месеца, но сделките спадат. Това показва, че необходимостта от жилище в големите градове се запазва, но финансовите възможности на купувачите да си го позволят намаляват. Това коментираха строителни предприемачи по време на конференция за строителство и инвестиции, организирана от списание "Мениджър".

По данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties цените на жилищата у нас са нараснали с 23% на годишна база през третото тримесечие след подобно покачване и през второто. Така средната цена, при която са се сключвали сделки в София между юли и септември, е достигнала 1470 евро на кв. м, съобщи Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията. В същото време средните заплати са нараснали почти два пъти по-бавно - с 15%, докато в предишни години цените на жилищата се покачваха с по-бавен темп от ръста на доходите.

Това е влошило достъпността на жилищата в София с 13%. Към 15 септември коефициентът за покупателната способност на населението в градовете, следен от ООН, който показва съотношението между средната заплата и средната цена на жилищната площ в даден град, е спаднал за София до 0,67 спрямо 0,8 преди ускоряването на инфлацията преди малко повече от година. Така с една средна заплата хората в столицата вече могат да си купят само 0,67 кв. м жилищна площ. 

Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), при предишни периоди на ускоряване на инфлацията в рамките на година и половина доходите на населението са настигали покачената стойност на жилищата и покупателната способност се е връщала на предишните нива. Очакванията му са така да стане и сега.

„Търсенето на жилища продължава да е по-голямо от предлагането, това е може би единствената стока, която за последните 30 години на пазарно развитие в страната ни е по-търсена от наличното предлагане“, отбеляза Шопов. Жилищата в големите градове остават привлекателни за съхраняване и увеличаване на стойността на капитала, допълни той. И приведе някои данни в подкрепа на твърдението си – в последните 22 години цените на жилищата в София са нараствали средно с 9% на година, а доходността от наем е 5%, така чистата доходност от инвестицията достига 14% на година. Жилищата осигуряват и бърза ликвидност, тъй като при необходимост могат да бъдат продадени за два-три месеца, добави Шопов.

Пандемията от COVID-19, войната в Украйна, инфлацията и притесненията дали ще се индексират цените на вече сключени предварителни договори за апартаменти в строеж са засилили несигурността както за предприемачите, така и за купувачите от миналата година насам, коментира Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD. Това според него разколебава някои купувачи да предприемат крайната стъпка за придобиване на имот, а някои предприемачи са предпочели да отложат началото на строителството на нови сгради и продажбите на апартаменти в започнатите си обекти. „Ако предприемачът не е наясно със себестойността на една сграда, а трябва да подпише сега предварителен договор, се чувства много несигурен. Тези от тях, които имат необходимите средства и могат да си го позволят, предпочитат да задържат продажбите. Ние също внимаваме кои проекти пускаме на пазара, тъй като трябва да сме убедени, че имаме осигурено финансиране за тях и ще стигнем до Акт 16“, каза Савов.

Защита на купувачите „на зелено“ по френски модел

Според Шопов продажбите „на зелено“ съставляват по-голямата част от жилищния пазар във всички големи градове в света. Причината е в недостатъчното предлагане на готово строителство и по-високата му цена с между 15% и 20% от цената на жилищата на етап строеж. По думите му под 1% от строителните компании у нас са се провалили при изграждането на жилищните си сгради. Въпреки това от НАСП считат, че купувачите трябва да бъдат защитени, когато поемат риска да пристъпят към покупка на имот „на зелено“. Асоциацията се е спряла на френския модел и от четири години работи за прилагането му и у нас. „Според този модел един предприемач може да продава „на зелено“, само ако има застраховка с покритие до стойността на цялата сграда, която продава. Ако се стигне до фал, застрахователят връща парите на гражданите“, обясни Шопов.

Така ще се засили и контролът върху предприемача, тъй като застрахователната компания ще проверява "под лупа" проектната документация и строителната компания, смята той. В момента строителният сектор подлежи на много проверки, но според Шопов те са безсмислени. „Ако администрацията е допуснала грешка при издаването на строително разрешение, например, въпреки проверките няма кой да върне парите на инвеститора или купувача“, посочи той. Привличането на застрахователна компания в строителния процес ще постигне още един добър ефект, като изчисти бранша от съмнителни фирми, тъй като застрахователната премия за фирма, която няма опит, не се е доказала и няма ресурс, ще бъде много по-висока от премията за компания, която дава сигурност при строителството, добави Шопов.

Той уточни, че в момента НАСП е напът да финализира преговори с една от големите застрахователни компании у нас, за да предложат проект на такъв застрахователен продукт. След това МРРБ следва да предложи проект за законова промяна, която да направи възможно предлагането на продукта на пазара. „Ако това се случи, сигурността на целия бранш и на крайните клиенти ще бъде повишена“, отбеляза Шопов.

Докато стане това, Савов посъветва купувачите „на зелено“ да бъдат внимателни при избора си на строителна компания и да четат внимателно договорите си. Проекти, които са подкрепени от банка, също са малко по-сигурни от такива, които не разполага с банково финансиране, тъй като банката контролира как се разходват парите на клиентите, допълни Савов.

По-екологични и енергийно ефективни сгради

Все повече предприемачи у нас се насочват към устойчиво строителство с използване на екологични материали и подобряване на енергийната ефективност на жилищата. Според арх. Пламен Мирянов, управител на Артекс проект и член на УС на „Артекс Инженеринг“, държавата трябва да субсидира част от заложената цена на технологията в един зелен проект, какъвто е примерът в Австрия.

Той очерта и някои тенденции в търсенето на купувачите – засилен интерес към къщи далеч от центъра на града, с повече зелени площи, използване на фотоволтаични панели и на акумулатори за дъждовна вода, за да не се претоварва градската канализационна мрежа. Все повече хора търсят допълнителна стая за кабинет и отворени пространства с по-големи балкони или открити площи между сградите, добави Савов. Според него затворените комплекси са се превърнали в оазиси по време на пандемията, а заради засиления интерес към къщите в момента край София се строят повече комплекси с къщи от всякога.

Стремежът към подобряване на енергийната ефективност на жилищата е засилил търсенето и на уреди за управление на отоплението. Те могат да се монтират на радиатора, например, и да помогнат за постигането на най-добра температура, когато хората са в дома си, и по-ниска, когато спят или са на работа. „Всяка автоматизация води до спестяване на 30% от разходите за електроенергия, коментира Димитър Стоянов от „Алтерко“. Той добави, че на международния пазар търсенето на уреди за наблюдение на потреблението на енергия е високо, а тенденцията постепенно започва да се пренася и у нас, въпреки че според него българите са по-консервативни към новите технологии.

Мирянов посочи и потенциала на геотермалната енергия като алтернативен източник на отопление и електрозахранване на сградите. Той посочи като пример Измир, където целият град се захранва с такъв вид енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
chicha_vi
преди 1 година
Превод:Увеличаващо се търсене + Намаляващи сделки = Неадекватно предлагане.Следва корекция в предлагането, за да се задоволи търсенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 0
antani
преди 1 година
До: Sitting_BullКупувачите много, ама много търсят, ама нямат желание да купят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
Sitting_Bull
преди 1 година
Тоя пазар някакъв оксиморон според заглавието хем се увеличава търсенето, но видиш ли сделките намаляват - въпросът е като има толкова търсене що няма сделки? Въпроса за цената също е важен, защото тя е равновесната точка, която прави възможна сделката, явно исканото като цена не отговаря като стойност на предлагания актив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Diskesuper
преди 1 година
За мен лично е невероятна изненада , че този *** има редактор, при това главен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Diskesuper
преди 1 година
До: nkavrakov1982
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: sssaaaНе знам как Бойчо Попов главния редактор на Инвестор продължава да ги прожектира тези образи,след като публиката ги има за тотална излагация.Бойчо,благодаря че ме поканихте да коментирам пазара,но е крайно време да разкарате тези дежурни образи от сцената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Тия паяци скоро ще останат без работа или те самите ще трябва да съкращават персонал, както се случва в момента в този бранш по цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Дааа, страители в Болгария учили се от нас на пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
След данните за спада на сделките и дежурната статия за крепеж от нашите любими строители,и всичко останало по веригата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още