IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас продължават да растат бързо и през второто тримесечие

Лидер по поскъпване на домовете е Русе, в Пловдив и Варна жилищата поевтиняват минимално на тримесечна база

15:45 | 23.09.22 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на  жилищата у нас са продължили да растат с ускорени темпове и през второто тримесечие на тази година въпреки по-бавния ръст в броя на сделките, отчетен от Агенцията по вписванията. На национално ниво цените са се повишили с 14,6% на годишна база, като старите жилища (+16%) са поскъпнали по-бързо от новите (+12,3%). Темпът на покачване на цените на жилищата се е ускорил и спрямо първото тримесечие на 2022 г., тогава те нараснаха с 11,5% и това беше най-голямото увеличение от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато жилищният балон у нас вече се беше спукал.

За сравнение, отчетената инфлация у нас през април, май и юни тази година беше съответно 14,4%, 15,6% и 16,9%. 

На тримесечна база ръстът на цените на жилищата се забавя леко и между април и юни достига 3,1% спрямо 5,2% в началото на годината. И при това сравнение съществуващите жилища поскъпват по-бързо от новопостроените, сочат данните на НСИ.

Двигатели на ръстовете на цените на жилищата у нас са шестте града с население от над 120 хил. души, където имотният пазар е най-оживен. В София жилищата са поскъпнали със 17,3% на годишна база, като ръстът на цените се ускорява в сравнение с първото тримесечие, когато те нараснаха с 11,9%. Старите жилища в София са поскъпнали почти с 20% за година през второто тримесечие (19,4%), а при новите цените също са се повишили с двуцифрен, но по-бавен темп от 14,4 на сто. Силният ръст на цените на жилищата в столицата, а и в другите големи градове у нас в последно време, вероятно е накарал някои купувачи да се преориентират към по-евтини панелни жилища, а това е довело и до покачване на цените им. 

Както и през първото тримесечие лидер по поскъпване на жилищата в страната изненадващо е Русе, където за една година цените са нараснали с 23,3%, а при новите жилища повишението е още по-голямо – с 28,6%. Трябва обаче да се има предвид, че жилищата в дунавския град са доста по-евтини в сравнение със столицата. В София средната цена закупените апартаменти през второто тримесечие е достигнала 1425 евро на кв. м по данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, докато в повечето квартали на Русе цените са около 1000 евро на квадрат, сочат данни на Imoti.net.

Цените на жилищата поскъпват двуцифрено на годишна база и в Бургас и Стара Загора. В морския град те са нараснали с 14,9% на годишна база през второто тримесечие, като и тук подобно на Русе новите апартаменти (+16,4%) поскъпват по-бързо от старите (+14,9%). В Стара Загора цените на жилищата са нараснали с 12,6% за година, като това се дължи почти изцяло на силното поскъпване на старите жилища (+17,3%), докато при новите нарастването на цените е минимално – с 2,2%. И в двата града годишният ръст на цените на жилищата се ускорява в сравнение с първото тримесечие.

Обратна е тенденцията в Пловдив и Варна, които са единствените големи градове у нас без двуцифрено нарастване на цените на жилищата през второто тримесечие. В града под тепетата годишният ръст достига 8,6%, като и тук старите жилища имат превес при поскъпването (+12,9%) пред новите (+3,6%). В морската столица цените са нараснали със 7,9% на годишна база отново благодарение на ръста в цените на старите жилища (+12,4%), при новите жилища те са се задържали на нивото си отпреди една година.

Русе е лидер у нас и по ръст на цените на жилищата на тримесечна база с повишение от 9,5%, следван от Стара Загора с общо покачване от 6,2 на сто, въпреки че цените на новите жилища в града отбелязват спад спрямо първите три месеца на годината. В Бургас за едно тримесечие цените на жилищата са нараснали с 4,9 на сто, а само новите жилища са поскъпнали двуцифрено с 13,8%. София също отбелязва ръст на тримесечна база с 3,3%, докато Пловдив и Варна отчитат минимални спадове съответно с 0,5% и 0,4%. В града под тепетата това се дължи на поевтиняването на новите жилища с 6% спрямо първите три месеца на годината, докато в морската столица намаляват цените както на старите, така и на новите домове.

От миналото тримесечие НСИ започна да публикува данни и за изменението в броя на сделките за новопостроени и стари жилища, закупени от домакинствата. Те се събират от 2015 г. насам, но едва от тази година се оповестяват публично.

Данните показват ръст с 26,8% в броя на продажбите спрямо второто тримесечие на миналата година и с 36,3% спрямо първите три месеца на годината. Най-силен ръст в броя на сделките на годишна база, както и през първото тримесечие е отчетен във Варна с 19%, но това е значително забавяне спрямо покачването с 54,4% между януари и март. Броят на сделките с нови жилища в морската столица е нараснал с 21,5% на годишна база спрямо впечатляващите 105,3% през първото тримесечие.

На второ място е Бургас с ръст от 15,3%. Всички останали градове отчитат по-умерено повишение в продажбите на жилища на годишна база, като в София то е с 8,1%, но столицата е категоричен лидер в страната по брой сделки. За второто тримесечие по данни на Агенцията по вписванията те са 9763, макар че трябва да се направи уточнението, че в това число влизат сделките с всички видове имоти, а не само с жилища.

В Пловдив броят на продажбите на жилища се е увеличил с 2,9% на годишна база, докато в Стара Загора има спад от 5,8% след силния ръст от 38,7% през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
А така, няма злата няма биткойни, българите са го измислили. Купуваш панел в Люлин и никоя криза не може да те пипне повече повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Иван Митев
преди 1 година
Сега правителството употребява намаляващ покупателната способност на националната валута метод за държавни финанси. Неправилната финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация. Централната банка няма компетентност за прекратяване на сегашната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още