IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в повечето големи градове у нас тръгнаха надолу през лятото

Само около 20 града от 113, за които са налични данни, отбелязват ръст на сделките между юли и септември

18:22 | 06.10.22 г. 20
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лекият бриз, който спря ръста на сделките с имоти у нас през второто тримесечие на тази година, се превръща в по-леден вятър, който започва да сковава имотния пазар още преди началото на зимата. Всички градове с над 1000 вписани сделки през третото тримесечие на тази година с изключение на Несебър отбелязват спад на годишна база, сочат данни на Агенцията по вписванията.

Тенденцията за забавяне на имотния пазар в страната ни е в унисон със случващото се на други пазари в Европа и света на фона на повишаването на лихвите от централните банки и произтичащото от това вдигане и на лихвените проценти по ипотечните кредити. Войната в Украйна, опасенията от забавяне на икономическия растеж и дори рецесия и затрудненията за строителните компании заради резките колебания в цените на строителните материали са други негативни фактори, които оказват влияние и върху жилищния пазар у нас.

В София между юли и септември са вписани 7402 сделки и те намаляват с 15,2% спрямо същия период на миналата година. Сделките в столицата са и доста по-малко спрямо второто тримесечие, когато достигнаха 9763. Вписаните сделки в най-големия град у нас отбелязват спад и за деветмесечието с 2,8% и достигат 24 433.

В Пловдив през третото тримесечие са изповядани 4200 сделки с имоти, което представлява спад с 10% на годишна база. Броят им намалява и спрямо предходното тримесечие, когато в града под тепетата бяха вписани 5079 сделки с имоти. Подобно на София и в Пловдив броят на сделките за деветмесечието (12 813) вече е със знак минус спрямо същия период на миналата година, като спадът достига 3 на сто.

Варна отчита най-малкото понижение на сделките сред четирите големи града у нас през третото тримесечие с 8,4%, като за периода в морската столица са изповядани 3921 сделки. И тук те се забавят спрямо второто тримесечие, когато бяха отчетени 4328 сделки с имоти. Заради добрата инерция от първото полугодие обаче Варна продължава да отчита ръст на сделките за деветмесечието с 8,8 на сто, като те достигат общо 11 720.

Другият голям морски град Бургас се представя малко по-слабо със спад на сделките от 14% на годишна база до 2164. Те намаляват и спрямо второто тримесечие, когато в града са били изповядани 2259 сделки. Бургас също успява за малко да запази ръста на сделките за деветмесечието с покачване от 1,9%, като за периода в морския град са вписани 6102 сделки с имоти.

Единственият светъл лъч в преобладаващо сивата картина при сделките през третото тримесечие е Несебър, където тенденцията за силен ръст от последните тримесечия се запазва, макар че и тук сега той е значително по-умерен. В местната служба по вписванията, където се изповядват и сделките с имоти в Слънчев бряг, са отчетени 3017 сделки, което е с 20,8% над нивото спрямо същия период на миналата година.

Картината със сделките по морето обаче не е еднородна. В Каварна например те намаляват с 16,3%, а в Поморие растат с 6,6 на сто, слаб ръст все още има и в Царево с 4,3 на сто, докато в Балчик сделките леко намаляват.

Нееднородно е представянето и на зимните курорти, където имотните пазари също се представяха силно в последните тримесечия. В Разлог, където се отразяват и сделките в Банско, е отчетен спад от 3,8%, а в Самоков, където се вписват и сделките в Боровец, спадът е с 1,9%. Изключение е Смолян, където се изповядват и сделките в Пампорово, като там ръстът достига 17,2 на сто. В Чепеларе също има минимален ръст от четири сделки спрямо същия период на миналата година.

Сред по-големите градове у нас само Благоевград отбелязва увеличаване на сделките с 1,7% спрямо третото тримесечие на миналата година. Всички останали обаче са оцветени в червено – в Русе спадът е с 3,2 на сто, а в Стара Загора с цели 20,9%. Във Велико Търново сделките намаляват с 15%, в Добрич – с 14,3%, а в Кюстендил – с 20,1%. Негативна е картината и в Плевен с понижение от 10 на сто, Пазарджик с 2,8%, Сливен с 14,1%, Шумен със 17,5% и Ямбол с 1,7%.

Само около една пета от включените 113 града в статистиката на Агенцията по вписванията отбелязват годишен ръст на сделките с имоти.

В цялата страна през третото тримесечие са вписани 62 459 сделки, като те намаляват със 7,2 на сто спрямо същия период на миналата година, когато са достигнали 67 328. От началото на годината у нас са изповядани 175 262 сделки, ръст с 1,4% спрямо същия период на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi ... 30 години се занимавам с търговия и производство , все съм понаучил нещо , тенденцията е доста очевадна в момента ... и в производството и в търговията ... всяко едно плащане , което можеш да разсрочиш в момента ти е печалба ... всеки един бон , който ще платя след месец , го превъртам и оставям от него настрана , ако го бях дал , нямаше да мога да го превъртя , и нямаше да я има печалбата . А в момента се спекулира доста добре с постоянното увеличение на цените ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 10
doba
преди 1 година
До: SnaGi, за да сме по-подробни - има намалял брой продажби, не цени :) И аз се нагледах преди 10г, НО... има много разлики :) Ще ходя да вечерям, приятен форум :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: dobaЕ текущото състояние мисля всички го знаем какво е. Статията говори за намалял обем на продажби, което може да се приеме с оглед на покачващите се лихви, че е начало на тенденция. Следващите тримесечия ако се запази може да обобщим начало на тенденция. В масовия случай покупката на имот е свързана с ипотека за доста дълъг период от време. Преди десетина години доста се нагледах, на въздухари взели доста неща на кредит, които после се чудеха от къде им е дошло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 10
doba
преди 1 година
До: SnaGi, приятел, 'в момента описваш или текущо състояние' - да, случка отпреди година описах. Дадоха се едни пари за жилище - в момента му се броят 50К отгоре на аверчето, за същия апартамент :) Какво ще стане по-нататък - бъдещето ще покаже :) Може да му се покачи цената, а и обратното е възможно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 36 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: zelka007Човек с iphone на кредит си мисли, че е надцакал системата и усеща икономическите тенденции..:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 24
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982 ... Брат ми си купиха с жена му в Студентски град , почти нов , преди 2 години , в момента е точно х 1,7 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982 ... Значи вторият кредит е за кола , приключвам го по коледа някъде . Същият модел - тойота корола хечбек е с около 10 бона отгоре и то след лихвите ... :))) ... и това е за има няма 2 години . А ако си я бях взел чистак бърсак нова , разликата щеше да е около 20 бона ... Та питам , спечелил ли съм или не ?! И като приключа с тези двата , януари или февруари взимам бус или пикап , пак на кредит и ми дреме на шапката . Аз ако слушах специалисти кат тебе , щех с метрото да ходя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 26
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982 ... Хех ... Естествено , че ще надцакаш инфлацията ... :))) ... В момента изплащам 2 кредита . Едното е за топ модел на iPhone - 12 равни вноски . В момента същият стар модел струва по-скъпо отколкото преди 6 месеца + лихвата и то с около 200 кинта ... Спечелил ли съм или не ?! Докато новият топ модел в момента е 1000 отгоре ... Слушам те за коментар ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: doba"Приятел" в момента описваш или текущо състояние или минало такова, но не и започващ тренд. За справка аз като завършващ студент 2008 започнах да търся апартамент за покупка и по случайност тази година не купих. Ситуацията беше подобна на описаното от теб. След есента на 2009г. обаче нещата рязко се промениха и декември 2009г закупих имот на значително намалена цена от 2008г. Каква е разликата ли? Населението на БГ е значително намаляло, но жилищния фонд е значително увеличен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 18
doba
преди 1 година
До: nkavrakov1982, гледай сега, приятел. Тръгнахме да купуваме жилище на близък(аз като консултант), така си беше решил човека. Обиколихме града и се оказа, че почти всичко е продадено на 'зелено' и тук-там има нещо останало, но такова, че не ни хареса. Падна ни един апартамент от 'нищото' - продавачката се нуждаеше от пари кеш за друг ремонт и го взе. В момента за същия му предлагат 40% отгоре!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още