fallback

Е. Василев: До 20% достига ценовата ножица при жилищата у нас

Не се очакват съществени изменения в цените на жилищата до края на годината, коментира управителят на Arco Real Estate

08:18 | 10.07.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Евгени Василев е управител на компанията за недвижими имоти Arco Real Estate Bulgaria, част от естонската Arco Vara group, от 2008 г. Преди това е бил Директор агенция в консултантската компания Elta Consult AD, която по това време е част от мрежата на CB Richard Ellis (CBRE).

С него говорим за развитията на пазара на имоти у нас и в региона през последните години и изгледите за сектора в обозримото бъдеще.

- За какви видове жилищни имоти забелязвате най-голямо търсене в столицата момента?

В Arco Real Estate най-голям брой запитвания са регистрирани за двустайни апартаменти с добри комуникации и изградена инфраструктура, но това традиционно е така и не отличава пазара в момента. По-интересното е, че се увеличава търсенето на тристайни апартаменти.

Мнозинството от тези купувачи целят да заменят двустайния апартамент с тристаен като използват малък кредит или налични спестявания, за да финансират разликата. Точно заради това наше наблюдение в момента оптимизираме разпределенията в собствения си проект - LIVD apartments, като увеличихме броя на маломерните тристайни апартаменти за сметка на двустайните.

Забелязваме и увеличаване на групата купувачи-инвеститори в апартаменти, подходящи за отдаване под наем - в райони с традиционно голямо търсен, в близост до метростанции, в сгради с поддържани общи части. Заради понижението на лихвите по депозитите, както и новия данък върху тях, тези купувачи се насочват към недвижимите имоти като дългосрочна инвестиция и защита на парите от инфлация.

- Има ли голямо разминаване в очакванията на продавачи и купувачи?

Тук ще споделя малко от опита на нашите колеги в Естония, където сякаш очакванията на продавачи и купувачи са по-близки. Пазарът на недвижими имоти в Естония е много по-регулиран, отколкото в България. Нагласата и манталитетът на естонските продавачи са по-различни и те предпочитат професионалните услуги на агенциите за недвижими имоти. От друга страна в България по-често продавачите рекламират сами имота си и едновременно с това го дават на още 20 агенции. Почти всяка агенция сваля от цената, за да излезе по-напред с офертата и така имотът се 'обезценява' изкуствено с 10% докато се рекламира. При преговорите купувачът очаква отстъпка от 5-10% и от там идва и ценовата ножица, която понякога стига и до 20%. Това се случва и заради некоректността на някои агенции.

Освен това в Естония е създаден регистър на всички брокери, извършващи дейности с недвижими имоти. Всички те имат ценз, работят и носят съответната професионална отговорност. В тази страна има и регистър с информация за всяка сделка с недвижим имот. Това съкращава процеса по продажбата и сближава очакванията на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
fallback