IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Василев: До 20% достига ценовата ножица при жилищата у нас

Не се очакват съществени изменения в цените на жилищата до края на годината, коментира управителят на Arco Real Estate

08:18 | 10.07.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Е. Василев: До 20% достига ценовата ножица при жилищата у нас

Евгени Василев е управител на компанията за недвижими имоти Arco Real Estate Bulgaria, част от естонската Arco Vara group, от 2008 г. Преди това е бил Директор агенция в консултантската компания Elta Consult AD, която по това време е част от мрежата на CB Richard Ellis (CBRE).

С него говорим за развитията на пазара на имоти у нас и в региона през последните години и изгледите за сектора в обозримото бъдеще.

- За какви видове жилищни имоти забелязвате най-голямо търсене в столицата момента?

В Arco Real Estate най-голям брой запитвания са регистрирани за двустайни апартаменти с добри комуникации и изградена инфраструктура, но това традиционно е така и не отличава пазара в момента. По-интересното е, че се увеличава търсенето на тристайни апартаменти.

Мнозинството от тези купувачи целят да заменят двустайния апартамент с тристаен като използват малък кредит или налични спестявания, за да финансират разликата. Точно заради това наше наблюдение в момента оптимизираме разпределенията в собствения си проект - LIVD apartments, като увеличихме броя на маломерните тристайни апартаменти за сметка на двустайните.

Забелязваме и увеличаване на групата купувачи-инвеститори в апартаменти, подходящи за отдаване под наем - в райони с традиционно голямо търсен, в близост до метростанции, в сгради с поддържани общи части. Заради понижението на лихвите по депозитите, както и новия данък върху тях, тези купувачи се насочват към недвижимите имоти като дългосрочна инвестиция и защита на парите от инфлация.

- Има ли голямо разминаване в очакванията на продавачи и купувачи?

Тук ще споделя малко от опита на нашите колеги в Естония, където сякаш очакванията на продавачи и купувачи са по-близки. Пазарът на недвижими имоти в Естония е много по-регулиран, отколкото в България. Нагласата и манталитетът на естонските продавачи са по-различни и те предпочитат професионалните услуги на агенциите за недвижими имоти. От друга страна в България по-често продавачите рекламират сами имота си и едновременно с това го дават на още 20 агенции. Почти всяка агенция сваля от цената, за да излезе по-напред с офертата и така имотът се 'обезценява' изкуствено с 10% докато се рекламира. При преговорите купувачът очаква отстъпка от 5-10% и от там идва и ценовата ножица, която понякога стига и до 20%. Това се случва и заради некоректността на някои агенции.

Освен това в Естония е създаден регистър на всички брокери, извършващи дейности с недвижими имоти. Всички те имат ценз, работят и носят съответната професионална отговорност. В тази страна има и регистър с информация за всяка сделка с недвижим имот. Това съкращава процеса по продажбата и сближава очакванията на двете страни.

Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
bubblehead
преди 10 години
ребел малко ти е объркано в главата па имаш голямо самочувствие за анализи ... България и София не са много скъпи а са едни от най-евтините и не само в Европа. Във столицата на Виетнам ( които е 3 пъти поне по-беден ) е по-скъпо. Шанхай е 10 пъти по скъп от София , нищо че Китай е все още 2 пъти по- бедна държава от България... България вече след това сгромолясване на имотите е освен евтина абсолютно е и евтина относително като отчитаме доходите ... Къде е тоя град в света със средна заплата 1100 лева и средна цена на м2 1500 лева и среден наем на двустаен 300 лева !? В Лондон м2 е 15 000 евро, в Париж 10 000 , в Москва около 6 000 , Виена около 7 000!!! А в България заплатите вече не са 10 пъти по-ниски за такива драматични разлики в цените! Разликата идва от съзнаието на матеряла. От друга страна не виждаш перспектива за промяна на ситуацията у нас защото не знаеш че България имаше през последните 4 години най-голения ръст на доходите в ЕС. Доходите са се увеличили с над 40% за 4 години! Но ако някой ми излезе с аргумента че матеряла е основната причина за безперспективноста на имотния пазар у нас ще се съглася...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
rebel8
преди 10 години
съображението "ликвидност" е в краткосрочен план винаги :) При банките имаш гарантирана сума на депозитите, така че имаш риск само в случая на Кипър или тотален срив на цялата система. Ако такова нещо се случи, това означава катастрофа за страната и местните активи по принцип не са за предпочитане в такава ситуация. Точно за средносрочния план не съм съгласен, защото не смятам, че ще видим адекватна доходност от жилищните имоти през следващите 2-3 години. Надявам се да буркам, защото ако бъркам, тоа вероятно би означавало, че нещата в България се оправят :). И абсолютно съм съгласен, че в случай че човек има достатъчно пари, той трябва да инвестира в различни активи, но ако трябва да избера "само имот" или "нещо друго", определено бих избрал "нещо друго" в момента. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
stefi
преди 10 години
RE:Освен това, имотът е много по-неликвиден от банков депозит, което означава, че ако ти се наложи да си извадиш парите бързо, не се знае каква част от тях ще възстановиш. ================Прав си ,че не се знае "частта от парите-която можеш да възстановиш" ;)Фалирал имот Няма , в средносрочен план винаги печелиш ;)Фалирали Банки обаче ..........спр. Кипър.....влоговете са инвестиция за г**ци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
rebel8
преди 10 години
Единственият плюс на имотите е дългият срок, но в момента има 10+ годишни държавни облигации (и то не Гърция), които дават подобна доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
rebel8
преди 10 години
Не съм съгласен, че инвестицията в жилищни имоти в България е добра алтернатива на депозитите дори и след въвеждането на данъка. Наемите в момента са много ниски в сравнение с цените на жилищата, което носи доходност по-ниска или равна на тази от депозитите, отново има данъци (ако наемодателят е коректен), само че им а и куп други разходи (поддръжка на имота, данък имот/смет, разходи за агенция и др.). Освен това, имотът е много по-неликвиден от банков депозит, което означава, че ако ти се наложи да си извадиш парите бързо, не се знае каква част от тях ще възстановиш. Освен това, не съм съгласен да се прави сравнение между Естония и България относно цените на жилищата, понеже доходите в България са по-ниски и София специално е една от най-скъпите локации в света, що се отнася до цени на имотите, съотнесени към доходите на хората. Така че покачване на цените на имотите в у нас според мен е икономически неоправдано и така ще бъде още дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още