IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Василев: До 20% достига ценовата ножица при жилищата у нас

Не се очакват съществени изменения в цените на жилищата до края на годината, коментира управителят на Arco Real Estate

08:18 | 10.07.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Е. Василев: До 20% достига ценовата ножица при жилищата у нас

- Какви са прогнозите ви за цените на имотите до края на 2013 г.?

Не очаквам съществени изменения в стойностите. Няма сериозни предпоставки за динамика на пазара в тази посока. Новоизбраното правителство трябва да работи за стимулиране на икономиката и на представителите на малкия и средния бизнес. Пазарът на имоти се крепи на местното търсене, което зависи от това доколко хората имат възможност и нужда да потърсят по-добро и по-голямо жилище за себе си. Като цяло вярваме в пазара и неговото възстановяване, защото фундаменталните и макроикономически фактори са налице.

- Какви са прогнозите за наемите?

В дългосрочен план наблюдаваният спад на лихвите по ипотечните кредити ще намали размера на месечните вноски по тях, което на практика би оказало минимален натиск надолу върху наемните равнища като цяло. Предстоят обаче няколко месеца, които традиционно са много по-силни за сектора на наемите.

Това, което отчитаме е, че става все по-ясно изразено сегментирането между добре завършени апартаменти и такива, в които собствениците не са вложили допълнителни средства в модерно обзавеждане или довършителни работи. Отдаването под наем на некачествените жилища е по-трудно и често на значително по-ниска цена при равни други условия.

- През януари споделихте, че може да подновите развитието на проекти у нас през 2014 г. Имате ли планове в тази посока?

През 2011 г. успяхме да осигурим финансиране и да рестартираме втория проект на групата в кв. Манастирски ливади в София - LIVD apartments. Миналата година успешно завършихме и реализирахме първия му етап и още в рамките на тази година продължаваме с втория, който ще включва 130 нови студиа и апартаменти с подземен паркинг и магазини.

Възможни са и други проекти, тъй като намеренията на компанията-майка Arco Vara AS за българския пазар са дългосрочни и няма причина да не се обмислят всички разумни бъдещи възможности.

- Планирате ли нова емисия акции, за да финансирате евентуалните проекти?

Емитирането на акции е един от вариантите за финансиране на развитието на компанията и проектите й. В момента се планира именно нещо подобно и колегите в Естония разглеждат различни варианти, като не изключват нито една от възможностите.

- Отчетохте отрицателна корекция в стойността на активите си у нас от 9,8 млн. евро за 2012 г. На какво се дължи тя и кои активи засяга? Какво очаквате в това отношение през тази година?

В края на миналата година беше актуализирана оценката на всички активи на Arco Vara, вкл. и на тези в България. Целта на това беше да има обективна и в същото време консервативна база, която да послужи за планиране на бъдещите операции на цялата компания, както и за набиране на капитал за нови инвестиции.

С оглед на тази актуализация не очаквам съществени промени в стойността на българските активи на компанията тази година. След завършването на втория етап на проекта LIVD apartments, разбира се, всички негови позитиви ще бъдат налице.

Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
bubblehead
преди 10 години
ребел малко ти е объркано в главата па имаш голямо самочувствие за анализи ... България и София не са много скъпи а са едни от най-евтините и не само в Европа. Във столицата на Виетнам ( които е 3 пъти поне по-беден ) е по-скъпо. Шанхай е 10 пъти по скъп от София , нищо че Китай е все още 2 пъти по- бедна държава от България... България вече след това сгромолясване на имотите е освен евтина абсолютно е и евтина относително като отчитаме доходите ... Къде е тоя град в света със средна заплата 1100 лева и средна цена на м2 1500 лева и среден наем на двустаен 300 лева !? В Лондон м2 е 15 000 евро, в Париж 10 000 , в Москва около 6 000 , Виена около 7 000!!! А в България заплатите вече не са 10 пъти по-ниски за такива драматични разлики в цените! Разликата идва от съзнаието на матеряла. От друга страна не виждаш перспектива за промяна на ситуацията у нас защото не знаеш че България имаше през последните 4 години най-голения ръст на доходите в ЕС. Доходите са се увеличили с над 40% за 4 години! Но ако някой ми излезе с аргумента че матеряла е основната причина за безперспективноста на имотния пазар у нас ще се съглася...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
rebel8
преди 10 години
съображението "ликвидност" е в краткосрочен план винаги :) При банките имаш гарантирана сума на депозитите, така че имаш риск само в случая на Кипър или тотален срив на цялата система. Ако такова нещо се случи, това означава катастрофа за страната и местните активи по принцип не са за предпочитане в такава ситуация. Точно за средносрочния план не съм съгласен, защото не смятам, че ще видим адекватна доходност от жилищните имоти през следващите 2-3 години. Надявам се да буркам, защото ако бъркам, тоа вероятно би означавало, че нещата в България се оправят :). И абсолютно съм съгласен, че в случай че човек има достатъчно пари, той трябва да инвестира в различни активи, но ако трябва да избера "само имот" или "нещо друго", определено бих избрал "нещо друго" в момента. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
stefi
преди 10 години
RE:Освен това, имотът е много по-неликвиден от банков депозит, което означава, че ако ти се наложи да си извадиш парите бързо, не се знае каква част от тях ще възстановиш. ================Прав си ,че не се знае "частта от парите-която можеш да възстановиш" ;)Фалирал имот Няма , в средносрочен план винаги печелиш ;)Фалирали Банки обаче ..........спр. Кипър.....влоговете са инвестиция за г**ци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
rebel8
преди 10 години
Единственият плюс на имотите е дългият срок, но в момента има 10+ годишни държавни облигации (и то не Гърция), които дават подобна доходност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
rebel8
преди 10 години
Не съм съгласен, че инвестицията в жилищни имоти в България е добра алтернатива на депозитите дори и след въвеждането на данъка. Наемите в момента са много ниски в сравнение с цените на жилищата, което носи доходност по-ниска или равна на тази от депозитите, отново има данъци (ако наемодателят е коректен), само че им а и куп други разходи (поддръжка на имота, данък имот/смет, разходи за агенция и др.). Освен това, имотът е много по-неликвиден от банков депозит, което означава, че ако ти се наложи да си извадиш парите бързо, не се знае каква част от тях ще възстановиш. Освен това, не съм съгласен да се прави сравнение между Естония и България относно цените на жилищата, понеже доходите в България са по-ниски и София специално е една от най-скъпите локации в света, що се отнася до цени на имотите, съотнесени към доходите на хората. Така че покачване на цените на имотите в у нас според мен е икономически неоправдано и така ще бъде още дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още