IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Миланов: Пазарът на фасилити услуги продължава да расте

Фасилити мениджърите се превръщат в партньори на бизнеса, а не доставчици на услуги, според председателя на Българската фасилити мениджмънт асоциация

08:09 | 13.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Горан Миланов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Горан Миланов. Снимка: Личен архив

 

Смятам, че тази тенденция ще продължи, защото има пазарна ниша. Тук стои обаче едно предизвикателство пред нас – да образоваме собствениците на сградите. В много от случаите този тип услуги се свързват единствено и само с ниска цена, което е проблем. Фирмите се „изяждат“, започват да влизат в „сивия“ сектор на икономиката, за да останат конкурентоспособни. Когато има само един фактор – цена – това, което със сигурност ще получим, е некачествена услуга.

По отношение на регулацията какво според Вас трябва да се направи, за да се отсее качеството?

Смятам, че не би следвало да бъдем другарски съд, нито институция, която да определя кой е в сивия сектор и кой – не. Независимо за кой сектор става въпрос, винаги ще има некачествени доставчици на услуги и винаги ще има клиенти на тези некачествени услуги. Опитваме се да създадем рамка, в която пазарът да отсее кой е професионален и кой не е. Професионалният фасилити мениджмънт в една сграда не само може да запази и увеличи стойността на имота, но може да спомогне за увеличаване на основния бизнес. В тази връзка информираността на собственици и управители на сгради е основен фактор за развитие и предоставяне на качествени услуги.

Какво се случва със стандартите за фасилити услугите, които да действат в България?

От няколко години съществува европейска норма 15221 – стандарт за фасилити мениджмънт, който включва седем глави, описващи основните дейности, свързани с управлението на недвижимата собственост. Дейностите са обхванати като рамка, принципи, основни положения, терминология и т.н. Това е един добър стандарт и тече процес по превода му на български език. В момента сме обезпечили ресурси, има сформирана работна група, която обсъжда правилния превод на терминологията. До края на март би следвало всички седем глави да са преведени и преди лятото ще се опитаме да сформираме технически комитет към Българския институт по стандартизация. Преди това обаче ще инициираме обществена дискусия, защото не сме сами в сектора на имотите. Ще помолим колеги от други сдружения в сектора да прочетат стандартите и да коментират дали са разбираеми.

Освен EN 15221, в края на годината ще приключи работа и международна група от експерти, която се занимава със създаването на ISO стандарт по фасилити мениджмънт. На базата на европейския стандарт EuroFM (Европейската фасилити мениджмънт асоциация), като европейски представител на фасилити мениджмънт бизнеса, от миналата година анонсира Pan-EuropeanSiteManagementCertificate. Това е персонален сертификат за фасилити мениджъри, показващ нивото на подготовка и знания. Основната част от въпросите в on-line изпита, който трябва да се положи, са базирани на EN 15221. Предвидено е и част от въпросите да са свързани със съответната регулация, специфична за всяка една държава.

Вече има сертифицирани колеги в няколко други държави. Готови сме да го приемем и от нашата асоциация, но първо трябва да официализираме превода на EN 15221, за да може преводът на сертификата да бъде съобразен с нея.

Като цяло идеята е да започнем по-широк диалог с държавата и да представим нашето професионално виждане и чуждестранен опит при управление на обществени сгради. Вече сме си извървели част от пътя - в Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД) вече имаме длъжност „фасилити мениджър“ със съответните длъжностни характеристики и описания. В някои западни държави има регламент, че всяка обществена сграда над определена квадратура задължително се управлява от професионален фасилити мениджър със съответното образование и професионален сертификат.

Това има пряка връзка и с експанзията на българските компании от сектора. Кои са пазарите с най-голям потенциал за пробив на български фирми?

В края на миналата година, по време на последната фасилити мениджмънт конференция, беше представено изследване, осъществено от австрийска компания, за нивото на фасилити бизнеса в държавите от Централна и Източна Европа. Според това изследване България се нарежда на едно ниво с централноевропейските държави – Унгария и Чехия например, и е доста по-напред от източноевропейските ни съседки – Румъния, Сърбия, Македония и Гърция. Със сигурност това е породено и от големия бум на инвестициите в недвижима собственост, но това подкрепя и факта, че нивото на българските професионални фасилити мениджъри е на европейско ниво.

Имаме амбиция България да стане регионален хъб на фасилити мениджмънта и това започва да се случва. Резултатите от това изследване показват, че сме извървяли своя път до известна степен на зрялост и трябва да продължаваме да вървим по него. Поддържаме добри отношения с асоциациите в съседните ни държави и в други страни и се опитваме България да е този регионален хъб, за да може да разпространяваме знанието, което сме натрупали, и опита, който черпим от нашите партньори – EuroFM, IFMA, MEFMA.

 

Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още