IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Савов: Темповете на жилищното строителство ще се запазят

Опасност от поява на балон има единствено в случай, че не се поучим от грешките в миналото, казва изпълнителният директор на BLD

08:00 | 30.06.16 г. 6
<p>
	Димитър Савов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Димитър Савов. Снимка: Личен архив

- Кои са най-предпочитаните райони от инвеститорите?

- Основно тези квартали в София, които се идентифицират като престижни – това са централната градска част, източните и южните райони. Можем да говорим за Изгрев, Изток, Лозенец, Иван Вазов, Борово, а вече и Младост, Дианабад, Редута, Гео Милев. И в трите, общо казано, части на столицата търсенето е голямо, но хубавите парцели не са чак такъв значителен брой. Затова и ние внимаваме много, когато подбираме локациите си.

Истината е, че в западните и северните квартали има повече пространство, но към момента те, по различни причини, не представляват такъв интерес за инвеститорите – от една страна не са в такава степен добре уредени, а от друга – трябва да се работи в посока на подобряване на имиджа им. Това обаче далеч не е работа единствено на инвеститорите, а и е по-времеемък процес. Аз лично смятам, че тези райони имат потенциал и биха могли да привлекат интереса на предприемачите. На този етап обаче тенденцията за юг и изток е устойчива.

- Кои са районите, които не са разработени, но имат потенциал да привлекат инвеститори и купувачи?

- Освен онези части на София, които споменах по-горе, може да се каже, че Слатина е един от районите, в които до момента не се наблюдава по-сериозно строителство. В същото време този квартал има добра инфраструктура и немалко удобства. Може би това ще се промени в бъдеще, особено ако е наличен по-комуникативен транспорт.

- С какво се сблъскват инвеститорите, които в момента се опитват да придобият парцел за строителство? Каква е реалността в сравнение с периода преди кризата и периода след кризата?

- В момента на пазара има парцели, които имат градоустройствени нерешени въпроси и решаването им е нелека задача. От друга страна, част от парцелите имат казус със собствеността. Периодът от идентифицирането на парцел до започване на строителство върху него е два пъти по-дълъг спрямо времето преди кризата.

- Наблюдава ли се отново засилване на желанието за бързи печалби от съживяването на строителния сектор и сектора на имотите от страна на неопитни инвеститори?

- Да, отново съществува опасността в строителството да се появят неопитни инвеститори, за които целта е да се реализира бърза печалба, което в по-голямата част от проектите е за сметка на качеството. Затова и нашият съвет е да се купува имот от сериозна и утвърдена строителна компания. Към момента мога да кажа, че повечето крайни купувачи спазват този съвет – внимателни са и проучват пазара. При допълнително активизиране обаче рискът може да се увеличи, затова както аз, така и колеги, често апелираме за повишено внимание.

- В последно време в София стъпват и все повече строителни фирми, досега активни в други градове на страната, с цел осигуряване на по-голям обем работа. Как смятате, че ще се развие тази конкуренция?

- Конкуренцията във всеки един от аспектите е здравословна. Тя води до подобряване на качеството на продукта и регулиране на цените. От това клиентите само могат да спечелят. Компаниите, които отдавна познават софийския пазар, със сигурност имат конкурентно предимство, което може би ще отсее част от навлизащите от други градове строителни компании.

- Как очаквате да се развие секторът на жилищното строителство в краткосрочен и средносрочен план?

- Прогнозирам, че ще се запазят темповете на жилищното строителство, тъй като настоящите обеми са нормални и съответстват на търсенето на купувачите и темповете на нарастване на населението на столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Отново всички се надяват на страхотен ръст, ама май е само в мечтите им. Няма реално работеща икономика, оттам доходи за да има кой да купува. Пак всички се надпреварват да си вярват и да се самозалъгват. Скоро ще има много изненадани, а лъжата за "инвестиция покупка на жилище" в момента е хит!.Що не кажеш ако купиш днес и след година се налага да закриеш инвестицията си как и за колко време ще можеш да я развържеш. Лъжи и пак лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Аврамчо продаде ли хапартамента вече, десет години чакаш купувачи и все няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 2
bvg
преди 7 години
съжалявам, но нямам кинти да купувам, ако ще и 5000? да стане квадратния метър, тва е положението. По-добре да си инвестирам парите в западни компании с фиксиран дивидент, отколкото в имот в София. Като се пенсионирам ще ида да си купя къща в някое гръцко село за 15000? и па ше съм по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 21
skeptika
преди 7 години
напротив , продава се , и то Добре ;)до сега Купувачите чакАха "Чудото 200 евро/кв"....но като го "Отмениха" разбраха , че ще Купуват Скъпо и Започнаха..няма Къде да ходят , нямат Избор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
sssaaa
преди 7 години
Строи се, но не се продава със същото темпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 21
skeptika
преди 7 години
Строи се и се Продава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още