IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Доусън: Българският пазар на имоти все повече се приближава до постиженията от 2007 г.

Строителството в Централна и Източна Европа няма да се задържи на същите нива като в момента, смята експертът от Colliers International

08:01 | 06.04.17 г. 3
<p>
	Люк Доусън. <em>Снимка: Colliers International</em></p>

Люк Доусън. Снимка: Colliers International

- Кога очаквате, че активността на българския пазар на имоти ще се възстанови и ще настигне нивата на другите пазари в Централна и Източна Европа. В предишни години други анализатори са изразявали прогнози за сравнително по-слаби инвестиционни обеми поне до 2017-2018 г.

- Активността от началото на 2017 г. показва, че българският пазар все повече се приближава до постиженията от 2007 г. Наличието на дългов капитал и цената на дълга драматично са се подобрили, както и присъствието на чужди инвеститори, особено от Южна Африка, което също може да доведе до увеличение на обемите.

Повечето от пазарите в Централна и Източна Европа се възстановиха до предкризисните нива през 2016 г. Времето обаче не е от такова значение. Основният проблем на България остава ликвидността, с други думи наличието на достатъчен брой инвеститори, които да купят имот и да го продадат в хоризонт от 3 до 5 години. Това би могло да се промени постепенно с увеличаването на инвестиционните обеми.

- България е и все още най-непрозрачният пазар на имоти в Европейския съюз. Какво според Вас може да се предприеме, за да стане българският пазар достатъчно конкурентен на водещите пазари от региона?

- Профилът на страната от политическа гледна точка и репутацията ѝ водят до такъв имидж – на непрозрачен пазар. Пазарът на имоти в България обаче се различава от тази представа. Той е много разнообразен от гледна точка на инвеститори и произход на инвеститорите. Има български, гръцки, румънски, турски, американски, западноевропейски капитали в България. Пазарна статистика и информация също е налична предвид и мултинационалността на пазара.

От гледна точка на наемния пазар България е втората най-добра локация в Европа за ИК сектора и аутсорсинг индустрията за 2016 г. според класацията на консултантската компания  AT Kearney и номер 1 според английската Национална асоциация за аутсорсинг.

Изглежда, че мултинационалните наематели на имоти оценяват позитивно средата в България, но интересът на инвеститорите все още се движи от консервативни фактори. Според нас има две причини за това. Първо, до началото на 2016 г. имаше много малко и дори никакъв дългов капитал от мултинационалните банки за инвестиции в имоти в България. Сега това е различно. На второ място, политическата стабилност от последните 6 години се разклати заради предсрочните избори.

- Доколко българският пазар е по-рисков в сравнение с останалите пазари в региона?

- Както споменах преди това, основният риск пред инвеститорите е ниската ликвидност. С нарастващите обеми обаче този риск намалява. Банковите заеми за инвестиции в български имоти не са по-скъпи от тези за вложения в други второкласни пазари от региона, например Унгария и Румъния. Това също е индикация за възприятието на риска от пазара.

Ако в глобален план не се стигне до нова рецесия, има добри шансове инвестиционните обеми в България да се възстановят. Да не забравяме, че до 2008 г. профилът на инвеститорите в България беше изключително разнообразен и това продължава да привлича трансграничен капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 1
QUANTUM
преди 7 години
Хората са толкова късопаметни същества и една и съща история им се продава. Купувайте, хитрите вече продадоха и чакат пак да купуват на ниски нива. В България за голямо съжаление няма квалитетни имоти да си струват парите. Големи и луксозни имоти има, но оизлизаш на улицата и някой запалил казана и се вдига пушек, съседът гледа кокошки и т.н. така, че благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
Patilan
преди 7 години
А догодина ще достигнем и постиженията от 2008г.А след това и 2009г. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 2
osoitza
преди 7 години
"приближава до постиженията от 2007", какви са постиженията от 2007? Количество, без качество, балон, който вкара много обикновенни хора и инвеститори в големи проблеми след това(чувах дори за самоубийства след това). Може би беше постижение за някои от строителите и банките определено някои от тях успяха да направят пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още