IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветват Гърция да либерализира покупките на имоти, за да се справи с рецесията

И в момента съществува силен чуждестранен интерес за покупката на ваканционни имоти в Гърция, процедурите за това обаче са много бавни

16:00 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Съветват Гърция да либерализира покупките на имоти, за да се справи с рецесията

„Изключително привлекателни“. Така американският брокер на имоти и лектор Тони Макалусо определя цените на имотите в някои региони в Гърция, пише Imerisia.

За пример той дава ваканционните имоти в някои гръцки острови, но също и в някои квартали на Солун, които се намират в близост до морето и до национално летище.

Заради топлия си климат гръцкият пазар на имоти би могъл да привлече милиони пенсионери от САЩ и Европа, които търсят слънчево място, за да инвестират парите.

Според него пазарът на ваканционни имоти в Гърция има потенциал да се увеличи двойно, ако страната либерализира законодателството си по отношение на покупките на имоти от чуждестранни граждани.

Макалусо коментира, че средните цени на жилищата в Солун и във Флорида в момента са сравними, а в момента към гръцкия пазар на имоти има силен чуждестранен интерес.

“Всеки девет секунди един човек в Америка навършва 60 години”, коментира той, като добавя, че американските пенсионери в момента са 78 млн. и повечето от тях имат предпочитания към топъл климат за покупката на втори дом.

Според него Гърция би могла да закрепи своя бюджетен дефицит, ако активността на пазара на имоти се повиши и доведе до по-високи постъпления от данъци и други такси.

„Жалко е, че покупките на имоти в Гърция са трудни. Правителството трябва да обърне внимание на това“, коментира той по време на семинар в Солун миналата седмица.

По отношение на размера на данъците той е казал, че е по-добре държавата да наложи по-ниски данъци, които стимулират задължените да ги плащат редовно, отколкото по-високи, които подтикват към злоупотреби.

Той е добавил, че във Флорида, която е почти равна по население с Гърция, се осъществяват около 25% от всички покупки на имоти от чужденци в САЩ. За сравнение, делът на Калифорния е 12-13%.

По думите му обемът на инвестициите в жилищни имоти в САЩ е около 1 трлн. долара годишно, от които близо 42 млрд. долара се правят от чужденци.

Според него световният пазар на имоти е изправен пред поне още една година трудности, въпреки че цените в САЩ вече са достигнали дъното и започват да се движат нагоре.

Той е коментирал, че брокерският пазар на имоти в Гърция е около 40 години назад от този в САЩ, но също така той сега разполага с много по-модерни технологии и възможности за обучение и има шанс да се учи от грешките на тези досега.

Според Никос Маноменидис, председател на борда на директорите на гръцката асоциация на брокерите, само в Палм Бийч, чието население е 1,2 млн. души, има 11 хил. брокери. За сравнение в Солун броят на активните брокери е 400.

Ако пазарът в Гърция се развива според своя потенциал, само в Солун броят на брокерите може да нарасне до 5 хил. души през следващите пет години, казва той.

Той е на мнение, че делът на чуждестранните купувачи в Гърция в момента не е над 5%. Изключение прави единствено Крит, където той е по-висок.

Чуждестранните инвеститори и предприемачи в Гърция от много години се оплакват от непосилния административен режим по отношение, тромаво законодателство и разпоредби. Сред основните пречки са липса на ефективен градоустройствен режим, сурови ограничения за вида и локацията за изграждане на каквито и да било сгради, фрагментиран режим за предоставяне разрешителни за строеж, включващ до 12 министерства и държавни институции и липса на единна юридическа рамка за някои видове имоти като ваканционни, хотели, голф и игрища и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още