IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка за 30 минути или доколко може да се ускори наемният пазар в Лондон

Рекордно търсене и ограничено предлагане на жилища в британската столица спомага на най-добрите имоти да се отдават за броени минути, сочат специалисти

12:14 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сделка за 30 минути или доколко може да се ускори наемният пазар в Лондон

Кандидат-наемателите за някои жилищни сгради в Лондон не успяват да се възползват от постигнатата договорка за наем, тъй като не могат да се пренесат навреме предвид забързания жилищен пазар в британската столица, сочат данни на консултанти.

Поради рекордното търсене и ограниченото предлагане средният период, през който един имот престоява на пазара, се е понижил до пет дена в сравнение с 20 дена през август, сочи доклад на компанията за имоти Cluttons.

От компанията казват, че кандидатите трябва да са готови да платят задържащо капаро веднага след огледа, за да са сигурни, че могат да разчитат, че ще го наемат.

Конкуренцията е толкова жестока, че един от офисите на компанията е успял да отдаде под наем конкретен имот само за 30 минути, откакто е получил офертата. От офиса в Хайд Парк пък казват, че родител на чуждестранен студент специално е прелетял до Лондон, за да плати предварително едногодишен наем за конкретен апартамент, вместо да чака парите да пристигнат чрез международен банков превод.

В момента от компанията отчитат рекорден брой запитвания за наем. Интересът се покачва във всички сегменти. Множество чуждестранни студенти пристигат в Лондон, корпоративните наематели също търсят активно нови площи, като има и търсене от страна на потенциални купувачи, които в момента предпочитат да наемат.

Това търсене идва в момент на изключително ограничено предлагане, особено предвид, че много еднократни наемодатели напуснаха наемния пазар през първата половина на годината, сочи доклад на компанията. В резултат на това най-добрите имоти се отдават за броени минути и часове, вместо да престояват дни и седмици както беше преди.

Доклад на друга британска компания, Connells Survey and Valuation, пък показва, че има нараснала активност от страна на инвеститори, които закупуват имоти с цел отдаване под наем. Общият брой оценки на жилищни имоти през септември се покачи с една четвърт спрямо август главно поради активността от страна на този тип инвеститори, която отчете ръст от 59% в сравнение с предходния месец, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още