IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките отговорни пред излъгани купувачи на непостроени имоти, смятат в Испания

Испански съд нареди на банка да възстанови на клиента вноските, плащани за имот в пропаднал проект

13:24 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Банките отговорни пред излъгани купувачи на непостроени имоти, смятат в Испания

Испански съд постанови, че банката е отговорна да гарантира вноските на купувача на имот в проект, който никога не е бил реализиран.

Решение на съда в Кантабрия заключи, че банката Caja Cantabria не е спазила своите задължения спрямо клиентите, поради което на нея й беше наредено да възстанови на клиентите в пълен размер всички вноски, които те са направили за покупката на имота.

Според експерти това решение създава прецедент за изхода от подобни спорове в бъдеще и дава надежда за купувачите на проблемни имоти.

„Въпреки че испанските инвеститори гледаха на банковите гаранции като на крайна степен на сигурност, ние открихме много случаи, при които гаранциите са били обещавани, но не и спазвани, и всички – от банката до адвоката, от нотариуса до предприемача – смятат, че е най-удобно да избягат от отговорност за пропадналия (проект)“, коментира Дарън Уолбанк, директор на ReclaimYourDeposit, компания, която помага на собственици, да възстановят парите си от пропаднали сделки с непостроени имоти.

Според него това решение показва, че испанската съдебна система е готова да накара отговорните да си платят и няма да позволи измамите с имоти да останат ненаказани.

Конкретният случай засяга клиент, който е платил няколко вноски за имот в проект, който след това е бил изоставен от предприемача и така и не е бил осъществен, пише PropertyWire.

Първоначално банката се опитала да избегне обвиненията с аргумент, че гаранцията е изтекла и поради това тя не може да бъде държана отговорна.

Съдията обаче се позовал на законодателно постановление от 1968 г., според което банките са задължени „да съхраняват средствата, платени от купувачите, в специална сметка и да гарантират, че те се използват единствено за целите за изграждане на имота“.

Съдът също така е решил, че гаранцията не може да изтече, без собственикът да се е сдобил с имот срещу платените пари.

„За съжаление испанското право не е основано на прецедента, както е английското законодателство, но несъмнено и други съдилища в Испания ще вземат тази присъда предвид, когато се изправят пред подобни дела, каквито има много“, добавя Уолбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още