IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са разколебани за частните фондове за имоти през 2011

Половината от над 100 институционални инвеститора в имоти от цял свят не планират вложения във фондове тази година

11:17 | 10.02.11 г.
Инвеститорите са разколебани за частните фондове за имоти през 2011

Частните фондове за недвижими имоти са станали по-малко привлекателни за инвеститорите през 2011 г. в сравнение с миналата година, сочи проучване на анализаторската компания Preqin, цитирано от reit.com.

Предизвикателствата в сектора, които варират от пазарни условия и цени на имотите до слабото представяне на дяловото инвестиране през последните години, са намалили интереса на инвеститорите към фондове за имоти.

Приблизително половината от над 100 институционални инвеститора в имоти от цял свят, анкетирани от Preqin, посочват, че най-вероятно те няма да инвестират тази година в частни фондове за имоти. 6% не са взели решение, докато 45% планират да инвестират в рамките на следващите 12 месеца.

„Тъй като пазарните условия остават нестабилни, инвеститорите са все още много предпазливи относно вложенията във фондове за имоти“, казва Андрю Мойлан, мениджър данни за пазара на имоти в Preqin.

Освен това, през 2010 г. 37% от респондентите реално са направили нови дялови инвестиции в имоти - по-малко от 2009 г., когато 45% са направили нови инвестиции.

Проучването разкрива и различия на географски принцип. Така например 60% от респондентите в Северна Америка планират да инвестират във фондове за имоти през 2011 г. спрямо 35% от европейските инвеститори.

Основното опасение за инвестициите във фондове за имоти сред респондентите е общото състояние на пазара. Сред другите опасения са ликвидността на пазара на имоти, оценките и разминаването на интереса между мениджъри на фондове и инвеститори.

Мойлан допълва, че ако мениджърите искат да успеят в набирането на капитал в текущата обстановка, те ще трябва да пояснят как планират да преодолеят проблемите на пазара.

Проучването разкрива и окуражителни признаци за сектора на дяловите фондове за имоти.

„Тези, които планират да инвестират тази година, предвиждат да отделят повече средства в сравнение с 2010“, посочва Мойлан. „По-големите северноамерикански инвеститори се готвят да стартират вложенията си през първата половина на годината.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още