IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наддаване вдига жилищните наеми в Англия и Уелс

Наемите на имоти на Острова се увеличават два пъти по-бързо от заплатите, обяснява експерт

16:54 | 17.06.11 г.
Наддаване вдига жилищните наеми в Англия и Уелс

Случаите, при които наемодател се споразумява устно с потенциален наемател, но по-късно разваля сделката в полза на кандидат, предложил по-висока цена (за което на английски език съществува отделен глагол – gazumping, бел. ред.), тласкат нагоре наемите в Англия и Уелс, които достигнаха средна стойност от 696 паунда през май, пише BBC.

Според изследване на компанията LSL Property Services, нарастващото търсене е накарало някои хора да предлагат по-висока цена за наем на жилище. Средните наеми на жилища бележат ръст за четвърти пореден месец, сочи анализът. Повече от един от всеки 10-има наематели във Великобритания обаче са пропуснали да платят или са закъснели с плащането на наема си през май, показва още изследването.

Средният наем в Англия и Уелс през май е бил с 4 паунда по-висок спрямо април. На годишна база увеличението е с 4,4%, въпреки че разликите по региони са значителни. В Лондон годишните разходи за наем са се покачили със 7,8% през миналата година. В североизточната част на Англия те са нараснали със 6,4%, а в Ийст Мидландс повишението е със 6,2%. В същото време, в Източна Англия средните наеми са паднали с 1,2%, а в Югозападна Англия понижението е с 0,4%.

"Непрестанно растящите разходи за живот в комбинация с трудностите, които срещат купувачите на първи дом при отпускането за ипотека, увеличават броя на хората, разчитащи на наем", твърди Дейвид Нюнес от LSL.

"При тази жестока конкуренция за жилища, наддаването за наемите става все по-често срещано явление. Имотите се отдават над стойностите, на които са били обявени, което още повече засилва натиска за повишение на цените на пазара. Наемателите, които не могат да си купят дом, все по-трудно могат да си позволят да наемат на фона на засилващото се търсене. Наемите се увеличават два пъти по-бързо в сравнение със заплатите", обяснява експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още