IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки спада на жилищата за продан в САЩ тревогите за пазара остават

Според някои анализатори резкият спад на запасите е отражение на бавното темпо, с което банките обработват жилищата, иззети от неплатежоспосбните им собственици

16:47 | 04.08.11 г.
Въпреки спада на жилищата за продан в САЩ тревогите за пазара остават

Броят на жилищата, обявени за продажба, е спаднал рязко в редица американски градове през второто тримесечие, сочат данни на Realtor.com, цитирани от Wall Street Journal. Това дава на икономистите лъч надежда, че някои пазари на жилища започват да се съживяват.

В края на юни близо 2,34 млн. жилища са се предлагали за продажба в над 900 района, което е най-ниското равнище за този период от годината поне от 2007 г. насам. В някои случаи запасите са на най-ниското равнище, откакто започна кризата на пазара преди пет години.

Намаляващите запаси често се възприемат като положителен сигнал за пазара на жилища, защото обикновено това означава, че нараства търсенето, което често води и до по-високи цени. При сегашната ситуация обаче спадът на запасите може и да е знак, че пазарът остава нездрав. Докато продажбите се засилват в някои градове, анализаторите твърдят, че резкият спад на запасите е отражение и на бавното темпо, с което банките обработват жилищата, иззети от неплатежоспосбните им собственици.

"В ситуация на недостиг сме", обяснява Брет Бари, брокер на имоти от Финикс. "Чувстваме се като в 'Зоната на здрача', защото знаем, че има много свободни жилища", допълва той.

За ситуацията допринася мудната обработка на документите за възбрана върху жилища от банките. От година насам банките са обект на обвинения от страна на федерални и щатски служители, че заобикалят законните процедури при отнемането на жилища от задлъжнели собственици. За да поправят порблема, банките действат по-внимателно, когато отнемат жилища.

В резултат на това броят на новостартиралите процедури по отнемане достигна тригодишен минимум. Броят на домовете под възбрана обаче - цели 2,1 млн. - е близък до рекордния.
Ако предлагането остане ограничено, възможно е цените да се стабилизират.

"Не сме на финала на жилищния кошмар, но като че ли го доближаваме", казва Джефри Ото, президент на компанията за оценяване Otteau Valuation Group. Ако обаче банките забързат процедурите си, запасите отново ще нараснат. Според Ото е твърде рано за радост, тъй като "всички очакваме 'приливната вълна' на изземанията да започне скоро".

В същото време цените на жилищата са забавили темпото си на понижение през второто тримесечие, според данни на Zillow.com.

Друг фактор за намаляване на обема на запасите е промяната на поведението на продавачите, които през последните месеци започнаха да изтеглят жилищата от пазара, защото не могат да получат достатъчно висока оферта. "Продавачите мислят, че ще получат по-добра цена, ако изчакат и продадат жилищата си догодина", обяснява Глен Келман, главен изпълнителен директор на сиатълската агенция за продажба на недвижими имоти Redfin Corp.

Покачващите се наеми са друг фактор, който държи потенциалните купувачи настрана от пазара. По време на жилищния бум собствениците бяха принудени да свалят наемите, за да задържат наемателите си, които напускаха квартирите, за да станат собственици. Сега тенденцията е точно обратна, което води до скок на наемите.

Чуждестранни купувачи или инвеститори от други щати също търсят изгодни сделки за ваканционни имоти. Те купуват имоти, обявени за публична продан, като планират да ги ремонтират и да ги препродадат за печалба. В някои случаи цените са толкова ниски, че инвеститорите задържат имотите и ги отдават под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още