IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите трусове засилват привлекателността на най-добрите имоти в Европа

Толкова много пари се конкурират за най-първокласните имоти с добри наематели, че има усещане, че са надценени, коментира експерт

17:47 | 19.08.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Магазин на Cartier на Бонд Стрийт. <em>Снимка: garryknight, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Магазин на Cartier на Бонд Стрийт. Снимка: garryknight, лиценз: Creative Commons

Компанията на ирландския инвеститор Айдан Брукс Tribeca Holdings Ltd. плати с 13% повече от офертната цена за магазин на лондонската улица Бонд Стрийт, който генерира малко по-висока доходност от британските държавни облигации, пише Bloomberg. Компанията спечели в надпревара с три други оферти.

Купувачи като Tribeca превърнаха британската столица в световната топ дестинация за инвестиции в имоти през последните две години в търсене на сигурни инвестиции на фона на икономическа, финансова и политическа нестабилност. Последните спадове на цените на акциите и доходността на облигациите вероятно ще породят още по-силна конкуренция за най-добрите имоти в Лондон и Европа, казва Дан Фасуло, управляващ директор на компанията за проучвания в сектора Real Capital Analytics Inc.

„Истинската инвестиционна инерция е в тези страни, които се възприемат като стабилни“, обяснява той. „Налично е огромно количество капитал, който се фокусира на ключовите пазари на имоти.”

Опасенията за икономиката ще засегнат доверието и ще насочат инвестициите към най-малко рисковите активи и ще засилят търсенето на първокласни имоти на най-добрите пазари, прогнозираха от консултантската компания CB Richard Ellis Group Inc. (CBRE) в свой доклад преди дни.

Ускоряващата се инфлация подкопава стойността на рекордно ниската доходност от облигации в най-предпочитаните страни, което прави недвижимите имоти по-привлекателни. За разлика от златото, сградите генерират редовни приходи и предлагат вероятност за повишаваща се стойност, казва Ханс Вренсен, директор проучвания в консултантската компания DTZ Holdings Plc.

Инвеститорите са отделили капитал на стойност 343 млрд. долара за пазара на бизнес имоти в Европа, повече отколкото за Северна и Южна Америка или Азиатско-тихоокеанския регион.

„Има много пари, които се конкурират за малко налични възможности, поради което ценообразуването се коригира толкова агресивно за първокласните имоти“, допълва той.

Около 12,3 млрд. долара са инвестирани в топ офиси, магазини и жилища в Лондон през първото полугодие, което е повече от всеки друг град. Същевременно инвеститорите в имоти се стичат и към Париж, най-големите германски градове, Швейцария, Стокхолм и Осло, сочат данните на Real Capital Analytics.

Tribeca купи магазина на Cartier Ltd. на Бонд Стрийт за 18,7 млн. паунда (31 млн. долара). Годишният наем се равнява на 2,74% от цената на покупката, или с 0,2 процентни пункта повече от осемгодишни британски държавни облигации. Cartier има договор за наем за още осем години.

Двете най-големи единични сделки за имоти в Европа през първото полугодие са покупката от страна на Capital Shopping Centres Group Plc на Trafford Centre в Манчестър за 748 млн. паунда и инвестицията от 650 млн. евро на Canadian Pension Plan Investment Board за придобиването на дял от 50% от CentrO в Оберхаузен в Германия, който се счита за най-големия търговски комплекс в Европа.

Някои инвеститори пък предпочитат да се насочат към по-достъпни пазари или по-рискови имоти заради недостига на първокласни имоти за продан и високите им цени.

Нормата на капитализация от 2,74% на покупката на Tribeca на Бонд Стрийт контрастира с средната стойност от 8,75% за магазини на не толкова топ локации на други места във Великобритания, сочат данни на CBRE.

„Толкова много пари се конкурират за най-първокласните имоти с добри наематели, че съществува усещане, че са надценени“, коментира Джон Форбс, който ръководи консултантското подразделение за имоти на PricewaterhouseCoopers LLP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още