IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Освобождават от данък „сгради“ жилища в многофамилни сгради, санирани по ОПРР

Обновените многофамилни жилища по линия на ПРООН и на МРРБ е 30, остава да бъдат довършени още 21 сгради

16:37 | 19.10.11 г. 2
<p>
	Слънчеви колектори на покрива на едно от трите санирани сгради в столичния район &quot;Оборище&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Слънчеви колектори на покрива на едно от трите санирани сгради в столичния район "Оборище". Снимка: БТА

Собствениците на жилища в многофамилните жилищни сгради, санирани по оперативна програма "Регионално развитие", ще бъдат освободени от данък "сгради" за определен период. Това съобщи пред журналисти кметът на район "Оборище" Пенка Арменкова, която заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участва в откриването на една от общо три обновени жилищни сгради в района, предаде БТА.

Сега от тази възможност могат да се възползват хората, които са санирали жилищата си и докажат това със съответен сертификат. Той се издава след енергиен одит на сградата и освобождава собствениците от данък "сгради" за срок от 3 до 10 години според степента на енергийната ефективност и включването на възобновяеми енергийни източници в енергопотреблението на сградата. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които са в сила от 2008 г. Става дума за сгради, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. и получили сертификат от съответния енергиен клас, издаден по реда на Закона за енергийна ефективност.

Санирането на трите столични сгради е по линия на съвместната програма на министерството, Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и районната администрация, която е изпълнител на европейския проект "Стакато". Освен санирането по проекта "Стакато" за жилищните сгради е изградена соларна система за подгряване на водата за битови нужди.

С тези три сгради общият брой на обновените многофамилни жилища по линия на ПРООН и на МРРБ е 30, съобщи министър Павлова. Остава да бъдат довършени още 21 сгради.

Обновяването на трите сгради струва 615 хил. лева, от които 134 хил. лева са платени от собствениците. Средната сума, която е платил собственик на апартамент за санирането, е 2800 лева.

Очакваните ефекти след санирането са средно с 60 на сто да бъде намален разходът на енергия за осигуряване на топла вода и с толкова да се редуцира енергопотреблението за отопление и охлаждане на сградата. Намалението на емисиите парникови газове ще е със 143 тона годишно общо за трите сгради.

По проекта са инсталирани 44 слънчеви колектори на покривите на трите сгради. Когато няма достатъчно слънчева топлина, водата се подгрява автоматизирано от столичната "Топлофикация".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Да допълня - собствениците на имоти за големите длъжници към обществото. 20 години са галените деца на държавата - символични данъци, ако въобще някой си направи труда да си обяви жилището в общината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Друго си е човек да живее в хубаво санирано жилище, но пък да гази в локви и макадан... щото пари за инфраструктура няма... просто данък сгради е и за това. Опс вярно, при нас всичко е с главата на долу - данъка ни е символичен... и по една "случайност" и кварталната инфраструктура е символична - почти не е пипната 20 години. Добре, че беше Тодор Живков, че още на построеното от него я караме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още