IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо гениите на Wall Street не могат да решат ипотечната криза?

Само американското правителство има достатъчно дълбоки джобове да покрие загубите от рисковите инвестиции в ценни книжа, обезпечени с ипотеки, затова статуквото е толкова желано от пазарните играчи

13:49 | 10.11.11 г. 8
Защо гениите на Wall Street не могат да решат ипотечната криза?

Липсата на финансови иновации в САЩ рядко се цитира като проблем. А именно креативността на банкерите и трейдърите е това, което им позволява да печелят повече. Измислят модерни финансови решения, които след това причиняват финансови проблеми, включително и сложни инструменти по модели на доктори на математическите науки, които могат да бъдат разбрани добре от една шепа хора, пише електронното издание TheAtlantic.com.

Именно финансовите иновации се превърнаха в основния фактор за международната кредитна криза. Смяташе се, че рискът е минимизиран с тези умни финансови инструменти, но схващането се оказа погрешно, продължава изданието.

Днес обаче икономиката на САЩ страда от точно обратното – провалът на Wall Street да създава финансови иновации. Американската финансова индустрия така и не е стигнала до решение как да ограничи държавната роля на ипотечния пазар, а то вероятно е по-просто, отколкото изглежда

Wall Street: Силициевата долина на финансовите иновации

Не е трудно да се разбере защо Щатите са видели толкова много финансови иновации в последното десетилетие. Те са донесли много, ама изключително много добра печалба. Създадоха се работни места с шест- и седемцифрени заплати за хора, които хем са добри в математиката, хем не искат да поемат рисковете на предприемачеството. Стимулите за тези хора са ясни, така че няма защо да се учудваме, че именно Wall Street привлече едни от най-гениалните математически умове.

Прекрасен пример за финансова иновация са ценните книжа, обезпечени с някакви активи. Когато преди няколко десетилетия били създадени ценните книжа, обезпечени с ипотеки, те се възприеха като отлична идея за осигуряване на банките със средства за финансиране на ипотечното кредитиране, като същевременно бяха структурирани така, че да се харесат и на инвеститорите. Подобни инструменти се разработваха и за други продукти, като например авто кредити и кредитни карти. Появиха се и някои екзотични ценни книжа, обезпечени с интересни активи, като например плащане на печалба от лотарията или периодични плащания по съдебни процеси.

Пазарът на деривати даде доста плодородна почва за развитие на финансовите иновации. Застраховките срещу фалит улесниха инвеститорите да хеджират рисковете, произтичащи от притежаваните от тях активи. Цената им беше добър ориентир за това доколко пазарът на облигации се считаше за рисков. Създадоха се и редица по-специални деривати, съобразени с конкретните рискови експозиции на клиентите.

Иновативните ипотечни продукти изиграха основна роля за надуването на жилищния балон в САЩ. Някои от тези иновации се оказаха по-опасни, отколкото се смяташе. Някои от дериватите не диверсифицираха риска толкова добре, колкото твърдяха техните създадели. Ето защо САЩ могат да бъдат спокойно обвинени, че са прекалили с финансовите новости.

Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Нещо подобно си помислих вчера, когато, изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, ми излезе надпис в тъмно вишнев цвят, че, поради нарушаване правилата на форума, ми се било забранявало да пускам коментари. И това, зебележете, без да съм нанесъл някому обида, без да съм /опазил Господ!/ пускал невярна или подвеждаща информация и, даже, без да съм кой знае колко остро критикувал някого, когото и да било... Имам чувството, че определени хора стават, от време на време, с определена своя част нагоре и, в такива / "в ОНЕЗИ!"/ дни ;-) , когато всеки им е крив, трият и мажат наред, сякаш за тях не съществуват чл.39, чл.40 и чл.41 от Конституцията на Републик България http://***.parliament.bg/bg/const и, сякаш им е бащиния. Каквото споделям тук, е за добро, а, излизам престъпник, сякаш.СРАМОТА. Такава "свобода на словото" пет пари не струва.ЧУВАТЕ ли, *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
The Senator
преди 12 години
За факирите от Уолстрийт не знам, но, нека споделя:- Тук, на сайта, се вихри необуздана цензора и не се допускат елементарни коментари, разминаващи се с възгледите на ***.Сякаш сме девическо училище за умствено непълноценни и току някой се втурва да ни го припомня.***, а, ***! Какво става, за бога ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Няма толкова глупава статия, не мога да повярвам колко глупости са събрани в нея. Ами много ясно, че финансовите "гении" от Wall Street няма да измислят нищо друго след като в момента всичко е идеално за тях те прибират печалбите, а загубите се плащат от държавата или по-точно от населението, е какво повече да измислят??? Докато държат цялата власт в държавата нищо няма да се промени, но посоката в която се движат скоро може да доведе до революция в САЩ, а това е доста трудно в полицейска държава като САЩ, но не е невъзможно ако се стигне до хиперинфлация и основното оръжие на измамниците долара се окаже нищо повече от хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 12 години
Бе вие на далаверите модерни финансови решения ли им викате?От години ви разправям че света се управлява от закони а не от модерни финансови решения.Тези закони нямат навика да се съобразяват с никого дори и с провъзгласилите за най силни на света.Тях с армия не можеш да ги промениш нито с бой.Те си действат и им дреме на швепса че някои не ги харесва.Та ако незнаете има закон за запазване на енергията.А във финансите той гласи че не може да харчиш повече отколкото си изкарал.Нарушаването на този закон доведе до днешното дередже.А има и по лошо.Да не се окаже че до 5-6 години богат ще е този който има какво да яде.Колкото повече се инатят толкова по дебела сопа ще получат по мутрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
jоhny
преди 12 години
Да решат???Та те я създадоха!http://tinyurl.com/8yuktlj
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
greenman
преди 12 години
Много просто - от АЛЧНОСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още