IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley купи търговски център в Санкт-Петербург за 1,1 млрд. долара

Това е най-голямата сделка досега за търговска недвижимост на руския пазар, пише вестник „Комерсант“

13:05 | 17.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Търговският център &bdquo;Галерия&ldquo; в Санкт Петербург. <em>Снимка:&nbsp;galeria-spb.ru</em></p>

Търговският център „Галерия“ в Санкт Петербург. Снимка: galeria-spb.ru

На руския пазар за търговска недвижимост беше сключена най-голямата досега инвестиционна сделка, съобщава вестник „Комерсант“, като засега има само неофициални данни, че сделката е приключена.

Рекордната сума от 1,1 млрд. долара е била платена от американския фонд Morgan Stanley Real Estate Fund за търговския център „Галерия“ в Санкт Петербург. Той беше открит през ноември 2010 г. и е с площ 192 хил. кв. м.

Досега търговският център принадлежеше на групата Meridian Capital, чийто собственици са топ-мениджърите на „Казкомерцбанка“. Консултанти по сделката са Meridian Capital, Morgan Stanley и Jones Lang LaSalle, но те са отказали коментар.

Високата цена на „Галерия“ се обяснява с централното място в Санкт-Петербург на търговския център, както и с „качествените“ наематели на търговските площи. При това търговските площи почти изцяло са отдадени под наем. „Галерия“ е и най-големият по площ търговски център в Санкт-Петербург, като близкият му конкурент е с площ от 180 хил. кв. м.

Morgan Stanley Real Estate Fund (MSREF) управлява недвижима собственост по цял свят на обща стойност над 70 млрд. долара. На руския пазар за имоти компанията влезе през 2009 г., припомня руският вестник. Тогава от Morgan Stanley са обещали да инвестират около 4 млрд. долара, но до момента не е била сключена окончателно нито една сделка, въпреки че MSREF има неголеми пакети акции в няколко руски инвестиционни компании.  

Друга голяма сделка в Русия с търговски недвижими имоти от последните години е покупката през 2010 г. от O1Properties на Борис Минц на пет бизнес-центъра от Horus Capital на депутата Сергей Гордеев, на обща стойност около 900 млн. долара.

Според руски експерти по недвижими имоти в Москва също има търговски центрове, които могат да се оценят на над 1 млрд. долара, като „Метрополис" (209 хил. кв. м) и "Европейски" (180 хил. кв. м), но те засега не се предлагат за продажба.

За цялата 2011 г., по данни на Praedium Oncor International, на руския пазар за търговски недвижими имоти са сключени сделки за общо 8,1 млрд. долара. Най-големите сделки в този сегмент са покупките на търговските центрове "Филион" и "Горбушкин двор" за общо 500-600 млн. долара и "Калужский" – за 250 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още