IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в София се стабилизира, „макар на по-ниски нива“

Със 7% са спаднали офертните цени в столицата през 2011 г., сочи доклад на REAS

12:16 | 24.02.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Жилищният пазар в София се стабилизира, „макар на по-ниски нива“

През 2011 г. жилищният пазар в българската столица е започнал да се стабилизира, макар и на по-ниски нива в сравнение с някои от другите в региона, сочи нов доклад, с който Investor.bg разполага.

По данни на базираната във Варшава консултантска компания REAS пазарът в столицата попада в групата, отчела по-слабо представяне през изминалата година.

Наред с Будапеща, Киев, Букурещ, Загреб и Любляна, Софийският пазар на жилищни имоти е регистрирал незначителна промяна в търсенето и предлагането в сравнение с 2010 г. Това може да се интерпретира като стабилизация, макар и на по-ниски нива с останалите пазари в региона, смятат от компанията.

Като цяло тези пазари отбелязаха сравнително слабо покачване в предлагането на нови имоти, а обемът от сделки се повиши умерено през 2011 г.

Като цяло обаче регионът отчита изключително фрагментирано представяне. Ценовият спад през последните 2-3 години, както и стабилизианата пазарна ситуация спомогнаха за повишение на търсенето на нови жилища, но този процес протича с различна динамика в различните страни.

Ценова динамика

След значителните ценови спадове през 2009 и 2010 г., цените в 12-те столици, включени в проучването, са се понижавали с по-бавни темпове през 2011 г. Въпреки това пониженията продължиха в осем от 12-те столици.

Промяната в офертните цени в първокласните сегменти в столиците варираше от -7% в София, през ценова стагнация във Вилнюс до двуцифрен ръст в Талин.

В сравнение с пиковите години средните офертни цени са най-стабилни във Варшава и Любляна, където през последното тримесечие на 2011 г. те бяха съответно на 90% и 86% от върха. Загреб, Братислава, Букурещ и Прага също бяха на сравнително високи нива на фона на пиковите стойности отпреди кризата.

Останалата част от столиците в региона отчетоха значителни загуби в цените на имотите от върха на пазара до края на 2011 г. От компанията казват, че в този контекст от значение е да бъде отчетен фактът, че цените на повечето пазари са били на неоправдано високи нива, тласкани от спекулативното инвестиционно търсене.

Въпреки някои негативни външни фактори и влошена пазарна нагласа, като цяло представянето на пазара в ЦИЕ през 2011 г. остана позитивно. Повечето пазари отчетоха повишено търсене и (макар и не всички) също повишено предлагане.

Ценовите спадове не бяха толкова резки и предвид факта, че новото предлагане бе съобразено с пазара в ценово отношение, би могло да се говори за стабилизация дори и в областта на цените, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 12 години
Тая песен я пеете всяка седмица в последните 3 години.Истината обаче е пазарът на имоти реални никога няма да се възстанови, българската нация е най-бързо намаляващата в света и нуждите от нови жилища ще стават все по-малки и по-малки, което означава че цената може да върви само надолу спрямо цената на труда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Цените на жилищата в София са спаднали със 7% през 2011-а, но иначе се стабилизират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Дали пък не е затишие пред буря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
avramcho
преди 12 години
Хората винаги имат ДВЕ мнения- едните приемат т.н. обществено мнение ,другите разсъждават ..... !Всички пазари се движат от хората с Двете с мнение - едното от които винаги е грешно и носителите му плащат сметката........защото за да има пазар-трябва някой да плати накрая грешното си мнение ;)----------Без да вземам страна - просто ще цитирам жаргонния речник на спекулантите-понеже те движат пазарите:--------------http://***.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/dictionary/?type=2-----------------Общото между категориите Губещи е глаголът "вярват"колкото повече хора вярват в определена посока - толкова по-висок е риска за тях !спр: до 2008 год всички вярваха в ръста..........и изгубиха сега всички вярват в спада на цените и ПАК ще изгубят-----------а въртележката винаги се върти Срещу тези които вярват---------всяка прилика с действ лица и събития не е случайна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
stdmv
преди 12 години
От ежедневното тенденциозно облъчване на "Инвестор" можем да заключим, че или "Инвестор"-ът също се е набълбукал със имоти на тръпчета или брокереското лоби много кашира. И в двата случая истината е различна от това, което пише в статиите. А именно построеното 90% не става и за ***. А перспективата е този пазар да е напълно умрял още 6-8 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още