IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Цените на първокласните имоти в Европа са твърде високи

Вече има индекс на фондовете за имоти на Стария континент, който ще показва представянето на сектора

15:55 | 29.03.12 г.
Експерти: Цените на първокласните имоти в Европа са твърде високи

Цените на луксозните имоти в Европа вече не се движат от основните икономически фактори и изглеждат твърде високи, предупредиха експерти на представянето на паневропейския индекс на фондовете за имоти на IPD (Property Fund Index), цитирани от онлайн изданието Investment Europe.

В изказване пред участниците в събитието, управляващият директор на Prameriga Бен Пеналигон определи цените на първокласните имоти като прекомерни.

Мат Ридли, директор на изследователските дейности в отдела за недвижими имоти на Fidelity пък заяви, че цените на първокласните активи на пазара се определят по-скоро от срока на договорите за наем в тях, отколкото от локацията.

Сабина Калиен, главен икономист в CBRE, изрази мнение, че секторът на луксозните имоти до такава степен е концентрирал цялото внимание, че на пазара има сериозен обем атрактивни инвестиции в други категории, които са зачеркнати като "второстепенни".

Според Ридли на европейския пазар на имоти по-голямата част от възвръщаемостта е резултат от приходи. Той заяви, че силният ръст между 2009 и 2008 г. е по-скоро отклонение от правилото и характеризира пазара като място, което не се движи от основните икономически показатели.

Калиен пък изрази мнение, че офис имотите са сериозно надценени, въпреки че все още съществуват някои възможности на него. Тя вярва, че първокласните индустриални имоти в Амстердам, Париж и Хамбург изглеждат по-привлекателни, също както и търговските центрове.

Новият индекс на IPD се състои от 16 фонда, управляващи активи за 11,2 млрд. евро. За да влязат в индекса, фондовете трябва да са отворени, да инвестират в поне три региона в Европа, да имат капиталов ливъридж възлизащ на 60% от брутната стойност на активите и да преминават оценка от трети лица по стандартите на Кралската институция на сертифицираните оценители на имоти на всеки три месеца.

Това е първият подобен индекс за сектора на имотите в Европа. Според създателите му той отразява зрелостта на пазара, където има все повече мениджъри с платформи из цяла Европа.

Индексът показва силна експозиция към района на Централна и Източна Европа. Така се утвърждава мнението на редица експерти, че Полша се е превърнала в значим пазар.

Според участниците във форума европейският пазар става все по-интегриран, като инвеститорите от Лондон все повече диверсифицират портфейлите си и в други части на Европа, вместо само във Великобритания. Най-силна е експозицията на индекса към Франция и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още