IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсачите на изгодни имотни сделки се насочват към Европа

Акциите на дружествата за инвестиции в имоти се търгуват с отстъпка от реалната стойност на активите в размер на между 10 и 30%, коментира анализатор

14:20 | 30.03.12 г.
Търсачите на изгодни имотни сделки се насочват към Европа

Тенденцията на ръст на цените на имотите в Европа получи поредното си доказателство, след като най-големият американски тръст за инвестиции в имоти, Simon Property Group, придоби 28,7% от френската фирма за имоти Klepierre за близо 2 млрд. долара, предаде онлайн изданието Wealth Manager.

Сделката очертава няколко причини за нарастващия апетит на водещите световни инвеститори към публичните фирми за имоти в Европа.

"В момента акциите на дружествата за инвестиции в имоти се търгуват с отстъпка от реалната стойност на активите в размер на между 10 и 30%. Не само че имате шанс да купите активи с добра отстъпка, но и купувате най-добрите активи", посочва фонд мениджърът от Premier Funds Алекс Рос.

Според него отстъпките са още по-големи в Южна Европа и при по-малките играчи на пазара.

През декември 2011 г. и януари тази година Рос е купил италианската фирма за имоти Beni Stabili с отстъпка от 70% от нетната стойност на активите й.

Качествените дружества за инвестиции в недвижими имоти станаха обект на масова разпродажба през втората половина на годината, когато кризата в еврозоната накара много инвеститори от чужбина да изтеглят парите си от проблемния регион.

Днес инвеститорите няма нужда да ходят до Гърция или Португалия, за да намерят изгодна сделка, след като имат възможност за експозиция към фирми в Париж или пък жилищни имоти в Германия с остъпки, достигащи 40%.

Друг аргумент в полза на листваните фирми за имоти е, че големите европейски банки се опитват да компенсират задлъжнялостта си, като много от тях се стремят да намалят експозицията си към имотния сектор.

Въпреки че това е проблем за много фондове за имоти, които търсят готови да им отпуснат заеми кредитори, от друга страна се създава възможност за дружествата за инвестиции в имоти, които могат да се насочат направо към пазара на облигации за евтино финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още