IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалист: Моловете не са мъртви

... и в скоро време няма да умрат, твърди шефът на една от най-големите компании за молове в света

17:59 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Хората говорят за смъртта на моловете вече две десетилетия, но това няма да се случи  в близкото бъдеще, смята Дейвид Саймън, изпълнителен директор на една от най-големите в света компании за управление на молове Simon Property Group.

„Преди 20 години в списание Time имаше точно такова заглавие“, казва Саймън, който е начело на компанията от 1995 г. насам. „Ако погледнете нашия бизнес и печалба, те никога не са били по-добре“.

Инвеститорите, изглежда, са на същото мнение. Акциите на базираната в САЩ компания нараснаха с 22% от началото на годината в сравнение със средния ръст от 11% на индекса S&P 500.

Саймън признава, че ръстът е ограничен, като дори добавя, че някои от по-малките молове в САЩ може да бъдат принудени да затворят. Повечето от търговските центрове на компанията оперират в горния ценови сегмент.

Той е на мнение, че ръстът на компанията ще дойде от повишени продажби в съществуващите молове чрез модернизиране и добавяне на нови магазини към тях.

През по-голямата част от управлението на Саймън ръстът се движеше от придобиване на конкурентни компании. Той е инвестирал приблизително 27 млрд. долара за 17 години в подобни сделки. Наскоро компанията придоби дял от 29% в една от най-големите компании за управление на молове в Европа –  Klepierre, в сделка за 2 млрд. долара.

Въпреки че Саймън очаква по-малко сделки в бъдеще, има една сфера, в която той планира активни инвестиции – технологиите. Предприемачът иска да повиши технологичното ниво на моловете си, като покупката на новосъздадена технологична компания може да помогне на компанията да се конкурира по-ефективно с електронните магазини.

„В идеалния случай това, което искам да знам, е кога нашите най-добри клиенти са в мола. Ако се появите, искам да ви дам безплатно латé и да знам точно какъв тип латé искате“, казва той.

Саймън е един от най-високо платените изпълнителни директори в САЩ, след като миналата година бордът на компанията се съгласи да му плати близо 120 млн. долара, за да остане в компанията и през следващите осем години.

Той обаче е на мнение, че заслужава напълно заплащането си. 

„Никой не е постигнал по-добри резултати за 10 години и очаквам това да продължи да е така“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още