IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишава се интересът към земеделска земя през последните месеци

Все повече инвеститори търсят да вложат свободните си средства в стабилни активи, коментира Радослав Манолов от Адванс Терафонд АДСИЦ

09:00 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повишава се интересът към земеделска земя през последните месеци

Цената на земеделска земя у нас може да се повиши до края на годината вследствие на очаквани сделки с големи пакети, смятат инвеститори.

Основната тенденция на пазара на земеделска земя през последните три месеца се изразява в засилен интерес към покупка на пакети от концентрирана земя, а оттам повишаване на цената на дребно за единица декар. Това каза за Investor.bg Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ.

Все повече стават инвеститорите, които търсят да вложат свободните си средства в стабилни активи като земеделска земя, което създаде засилена конкуренция между земеделците в стремежа им те да бъдат купувачите на пакетите земя на пазара, каза той.

Радослав Манолов ще бъде един от лекторите на следващото издание на Клуб Investor.bg, посветено на имотите, което ще се проведе на 10 май в х-л „Хилтън".

„Основните купувачи на пазара са публичните дружества, инвестиращи в земеделска земя /АДСИЦ/, инвеститори стремящи се да диверсифицират средствата си директно като закупят земя и естествено земеделските производители в землищата, които се стремят да оптимизират и подсигурят бизнеса си в конкретния район“, обясни той.

В момента активност има в цялата страна, но както винаги най-динамична е обстановката в типично земеделските райони с добре изразена конкуренция.

Очакванията за периода до края на 2012 г. са да бъдат изтъргувани големи пакети земеделска земя, което заедно с прогнозите за успешна земеделска година от земеделските производители, може да доведе до повишение на цените на земята.

Запитан относно плановете на държавата да предложи на търг до 800 хил. дка под аренда, Манолов каза, че те ще имат ефект върху целия пазар.

„Предлаганата под аренда земя от държавата представлява интерес за земеделските производители, което може да доведе до повишение на нивата на арендата не само за тях, но и за целия пазар“, коментира той.

Още информация относно Клуб Investor.bg, както и форма за регистрация може да намерите тук.

Дискусията се осъществява благодарение на подкрепата на Emporiki Bank Credit Agricole Group.

Статията има аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още