IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в САЩ наливат частен капитал в строителни проекти

В страната вече стартира реализирането на високорискови проекти

10:00 | 21.06.12 г.
Инвеститорите в САЩ наливат частен капитал в строителни проекти

След сушата в строителния сектор в САЩ от 2008 г. насам в големите градове на страната  неотдавна са стартирали няколко високорискови проекта, пише Wall Street Journal.

Вместо да разчитат на дълговите пазари, както правеха по време на бума обаче, строителите финансират тези проекти с капитал, набран основно от външни ивеститори. Това понижава риска сградата да бъде иззета от кредиторите в случай на неуспех, но в същото време повишава и залога за строителите и инвеститорите.

Въпреки мрачните икономически прогнози, строителите градят големи офис сгради без сигурни наематели в градове като Чикаго и Сан Франциско. В Ню Йорк пък CIM Group довършва основните на най-високата жилищна кула в САЩ на Парк Авеню.

Проектът онагледява промяната в строителния бизнес. Големите банки, които по-рано бяха основните кредитори на строителите, не са особено ентусиазирани да възобновят отпускането на заеми, особено за проекти, които все още нямат наети площи или пък продадени апартаменти.

Някои инвеститори, които не се боят да рискуват обаче, са готови да заложат на подобни инициативи със собствен капитал, тъй като цените на висококачествените офис сгради и други бизнес имоти в големите градове нарастват. Цените на луксозните жилищни имоти в някои райони като Манхатън също се покачват.

В годините преди рецесията строителите и инвеститорите обикновено теглеха кредити за до 90% от финансирането на проекта. Влагайки само малка част от собствения си капитал, те реализираха големи печалби. Когато удари кризата обаче, много инвеститори вече не можеха да плащат дълговете си и бяха принудени да предадат имотите си на кредиторите.

Финансирането на проекти най-вече със собствен капитал до голяма степен намалява този риск. И въпреки че при тази стратегия евентуалната печалба е по-ниска, възвръщаемостта все пак е добра в една обстановка на ниски лихви и неспокойни пазари на акции.

Сред активните инвеститори в строежи са поделението за управление на активи на J.P. Morgan Chase, което е вложило по-голямата част от капитала си в три офис проекта. Единият е в Ню Йорк и се изпълнява съвместно с базирания в Тексас строител Hines, а останалите два са в Сан Франциско съвместно с Tishman Speyer Properties.  Всички са "спекулативни", което означава, че се изпълняват без да има подписани предварително договори за наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още