IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасността от балон на жилищния пазар в Хонконг още не е отминала

Местните власти предупреждават, че пазарът все още няма ясна посока за развитие, въпреки забавянето на ръста на цените и спада на сделките

11:31 | 11.07.12 г.
Опасността от балон на жилищния пазар в Хонконг още не е отминала

Цените на имотите в Хонконг са забавили темпото си на растеж, а продажбите са намалели през второто тримесечие на годината на фона на по-слабите фондови пазари в глобален мащаб, предаде Ройтерс.

Въпреки това местните власти предупреждават, че рискът от балон в имотния сектор продължава да съществува и ще се запази, докато лихвите останат ниски.

По думите му доверието на пазара се е успокоило през изминалите два месеца след рязкото си съживяване през февруари.

През май в Хонконг беше отчетен ръст на цените на имотите под 1%, а през юни обемът на сделките се понижи с 30% до 5 890. Въпреки това управата на мегаполиса смята, че посоката на развитие на сектора на недвижимите имоти остава неясна.

Ниските лихви и напливът на купувачи от континентален Китай напоследък силно повишиха цените на имотите в Хонконг, което предизвика и ускоряване на инфлацията. По данни на брокерите от Knight Frank за последните пет години имотите цените там са нараснали с 94%.

В отговор на масовото недоволство на местните жители от високите цени новият лидер на Хонконг предложи серия от контрамерки, включително продажба на парцели за жилищно строителство, като новите жилища се планира да бъдат предназначени единствено за жители на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още