IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Айфеловата кула" на Лондон събира противоречиви обществени оценки

Строителството на кулата Орбит в Олимпийския парк в Лондон се финансира от бизнесмена Лакшми Митал

15:24 | 12.07.12 г. 6
<p>
	Кулата Орбит. Снимка: Ройтерс</p>

Кулата Орбит. Снимка: Ройтерс

Кулата Орбит на Arcelor Mittal в Олимпийския парк в Лондон предизвика сериозно оживление и то с основание, пише Forbes.

Огромната червена спираловидна конструкция привлича погледите на минувачите, оставяйки стадиона да бледнее на нейния фон.

Архитектът на кулата Аниш Капур и дизайнерът Сесил Балмон със сигурност са доволни от трайния отпечатък, оставили върху хоризонта на Лондон, но не всички лондончани са толкова горди с най-новата придобивка на града.

Финансовото участие на Митал в строителството отблъсква много хора. Освен това посетителите на сградата трябва да се бръкнат с 15 паунда за вход, което повдига въпроса дали това наистина е "обществен" проект.

Дори и да оставим настрана цените на билетите и финансирането, голяма част от полемиката около Орбит се дължи на факта, че кулата не е просто сграда, а дръзко и необичайно произведение на изкуството. В зависимост от естетичните си предпочитания някои я възхваляват и твърдят, че тя засилва специфичния облик на Олимпийския район, а други я критикуват остро и я наричат "грозна" и "странна".

В интервю за в-к Гардиън архитектът й Аниш Капур обяснява, че тя е единствената сграда в Олимпийския парк, която няма специално предназначение. "Целта й е експериментална", твърди той.

Макар и да не служи за спортен салон или хотел за спортистите, не бива да се пренебрегва фактът, че кулата е перфектна за наблюдение и предлага страхотна гледка към Лондон.

Кметът на Лондон Борис Джонсън не се бои да защитава проекта именно поради неговата уникалност и го определя като "международен спектакъл".

"Тя не е като Shard, нито като Айфеловата кула; тя е много по-изтънчена. Не искам да ставам шовинист, но мисля, че тя е много по-интересна за гледане от Айфеловата кула", заяви неотдавна кметът в интервю за BBC.

Още снимки на сградата можете да видите в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
rahvin
преди 11 години
Когато гледаш това грозно нещо всеки ден се чудиш защо никой не го направи едно скоростно влакче или друго увеселение... на мен ми прилича на началната фаза на изграждане на тец, точно като са почнали да прокарват тръбите към серочистката... както и да е. Това бледнее в сравнение с *** гейски дървета дето ги посадиха пред входа на стейшъна в стратфорд... ей там е като в *** приказка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Доколкото знам, Ги дьо Мопасан и други френски интелектуалци са били против изграждането на Айфеловата кула. До последно са водели спорове с управата на Париж дали конструкцията да бъде изградена. После са си променили мнението, но имали ли са избор :) Никой не ги е послушал и сега кулата е символ не само на Париж, а и на Франция. Но това в Лондон едва ли ще се превърне в символ на града, предизвиква по-скоро недоумение, отколкото възхита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Ще ми е интересно да прочета коментари за Айфеловата кула от времето, когато е била построена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
в сравнение с това Лондонско недоразумение нашето е композиционно къде по-стойностно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 11 години
На мен ми прилича на онзи "Правилен тетраоктахуендър" (също наречен "Петоъгълен многохуйник") по повод 1300 г. България пред НДК. Дано вземат да го махнат най-сетне.Това е поредното доказателство какви "естетически инвалиди" се роят не само у нас, но и по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Объркал се е Борис Джонсън по отношение на Айфеловата кула. В това "творение" липсва каквато и да е хармония, да не говорим за визия. Ако беше в България, след 20 години щяха да се чудят как да го гръмнат, за да разчистят място за поредния мол ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още