IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастват дълговете на общините към строителния бизнес

Към момента те се изчисляват на около 200 млн. лв., съобщиха от Камарата на строителите в България

12:44 | 25.07.12 г.
Нарастват дълговете на общините към строителния бизнес

Продължават да се увеличават натрупаните задължения на общините към строителния бизнес. Ако към края на миналата година общинските администрации не бяха разплатили между 150 и 160 милиона лева към строителни фирми, към момента дългът им е набъбнал до около 200 млн. лв., съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

Държавата няма просрочени задължения към строителния бранш, уточни той. Изчистени са дълговете от минали години и плащанията към строителните фирми се правят през текущата година, допълни изпълнителният директор Иван Бойков.

Заради проблемите с общинските дългове, които влияят и на междуфирмената задлъжнялост в строителния сектор, от камарата смятат през есента да изпратят предложение до Европейската комисия и Европейския парламент за допълване на директивата за плащанията, съобщи зам.- председателят на организацията Венелин Терзиев. Той обясни, че ще се иска в директивата да бъде записано, че и общините трябва да носят отговорност за забавяне на плащания към контрагенти, както носи и държавата. 

Заместник-председателят на строителната камара Георги Линков съобщи, че още 600 фирми са отпаднали от централния регистър на строителите, поддържан от организацията. Регистрираните строителни компании към края на първото полугодие вече са малко под 4 хиляди.

Светослав Глосов посочи, че кризата е засегнала тежко и големи фирми с натрупан капитал, които присъстват отдавна на пазара. Дори инженерното и инфраструктурно строителство, на които се залагаха големи надежди да измъкне бранша от застоя, не успя да регистрира ръстовете, които се очакваха, обясни той.

Изключително тежка остава ситуацията при сградното строителство. Издадените разрешителни за строеж намаляват, сред тях преобладават разрешителните за реконструкции, ремонти и промяна на предназначението на сгради.

Продължава да се увеличава и безработицата в строителния сектор, допълни Глосов. Безработните в бранша са над 56 хиляди, като през първото тримесечие на тази година безработицата в сектора е скочила със 17,5 процента на годишна база.

Строителните фирми се оплакват още от затруднен достъп до кредитен ресурс за реализирането на текущи проекти. Освен това много от компаниите не могат да се включат в процедурите по обществени поръчки за строителни дейности заради въведени от възложителите дискриминационни критерии, алармират от организацията.

От камарата настояват за ясни и точни правила за провеждане на процедурите по обществени поръчки, така че да се насърчава конкуренцията в бранша. Венелин Терзиев допълни, че строителната камара ще работи и за излизането на повече български фирми в чужбина чрез заздравяването на международните контакти на организацията със сродни съсловни организации извън България.

Терзиев каза още, че в момента на европейско ниво се обсъжда създаването на фонд, който изцяло да финансира строителни дейност в държавите-членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още