IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Матеева: Качеството на строителството вече е определящо за цените на имотите

На пазара на имоти се отчита интерес към инвестициите в търговски обекти, които да се изплатят за 15-16 години

08:30 | 25.07.12 г. 7
<p>
	Диана Матеева, Снимка: Личен архив</p>

Диана Матеева, Снимка: Личен архив

Диана Матеева е старши брокер „Продажби“ в агенция „Явлена“. С нея разговаряме за основните тенденции на пазара на имоти през първото полугодие, движението на цените и бъдещето на пазара.

Г-жо Матеева, измина първата половина от настоящата година. Какви бяха последните шест месеца за жилищния пазар у нас?

От края на 2011 г. на пазара на недвижими имоти определено се забелязва положителна тенденция към покачване броя на реализираните сделки за жилищни имоти, като това продължават да са основно имоти за задоволяване на лични нужди.

През първата половина на 2012 наблюдаваме тренд към разширяване на ценовите диапазони („разтваряне на ножицата“ между долна и горна граница). От една страна това се дължи на факта, че определящо за цената вече не е основно местоположението, а качеството на строителството, доброто разпределение, състоянието на апартамента, охрана и т.н. От друга страна тази година стававме свидетели и на изместване на сделките към средния сегмент за сметка на нискоценовите, които бяха в центъра на интереса на купувачите през предните 3 години.

Отчитате ли някакво раздвижване в интереса към инвестиционните сделки с имоти – покупка на жилища или на търговски помещения с цел отдаване под наем?

Отчитаме повече интерес към инвестиционните сделки с търговски имоти, носещи над 6% годишна доходност и със срок на откупуване на инвестицията до 15-16 години. Предлагането на наемния пазар на жилища е доста голямо към настоящия момент и това определя по-занижени наемни цени, което от своя страна удължава срока за изкупуване на инвестицията в жилищен имот.

Какво е движението на офертните цени на жилищата, което наблюдавате?

Офертните цени на жилищата все повече се доближават до реалните си пазарни стойности, поради което и спадът през последната година е умерен – до 5%. Едновременно с това, както споменах и по-горе, се забелязва тенденция за „разслояване“ на цената в даден район, т. е. офертната цена не се определя толкова от местоположението на имота, колкото от качеството на строителство, разпределението на жилището и неговото състояние, околната среда и други.

Какво изменение отчитате при цените, на които се сключва сделка?

За нови предложения коментарът в повечето случаи е в рамките на 4%-7%. Ако говорим за имоти, които са предложени отдавна на пазара и то при завишени офертни нива, които не са коригирани през последните месеци – там може да се наблюдава по-голяма разлика между офертна цена и цена на сделката – до 10%-12%.

Какво можем да очакваме до края на годината за офертните цени и за цените, на които се сключва сделка?

При офертна продажна цена, съобразена с качеството на жилището и състоянието на пазара, при реално договаряне с продавача трудно може да се очаква да се постигне повече от тези 4%-7% коментар на цената. Обикновено отстъпката компенсира голяма част от разходите, свързани с прехвърлянето на собствеността.

Има ли основание за ценови ръстове в средносрочен план, през следващите 3-5 години?

Цените на недвижимите имоти следват синусоидна крива. Ако приемем, че в момента сме в ниска точка, то през следващите години следва да има ръст, но той ще е бавен и постепенен и със сигурност няма да започне преди края на тази година.

Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
Crux
преди 11 години
Да разбираме, значи, че апартаментите в една качествена сграда в Люлин ще се продават по-скъпо от апартаментите в некачествена сграда в Лозенец, тъй ли? :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Наскоро и аз минах покрай една сграда, на която имаше надпис "ЛУКСОЗНА СГРАДА". Зачудих се.. Минавах от там доста често по време на строителството и. Не се вложи нищо луксозно! Изкоп като изкоп. Даже хидроизолация не видях. Арматурата беше обикновенна, не поцинкована :) или позлатена. Бетона беше сив, обикновен, най-вероятно с турски цимент и евтин пясък. Топлоизолациите бяха от най-евтините. Обекта се изпълняваше от волнонаети работници, даже не и от фирма изпълнител. И после всичко това е луксозно??? Или както се казва: - Ай стига бе! Фарса е пълен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Ревизирали сме много строителни обекти. Ако Ви покажа какви безумия се вършат по обектите и какви снимки имам просто ще се уплашите. И на тези обекти е имало "консултанти" под една или друга форма. Но най-страшното е, че инвеститорите никога не искат да наемат свестен консултант, а избират препоръчани хора, хора на някой "техен човек", който после изгонват и търсят друг за без пари. Не говоря за всички разбира се, но в много от случаите е така. Жалко е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
stdmv
преди 11 години
Щом качеството е определящо, значи 95% от построеното ще остане непродадено... (при липса на каквото и да е качество - липсват и продажби)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Част от причините за това са, че много "собственици" били купили жилища в такива сгради с "инвестиционна цел" :)/някъде му викат пране, чрез подставени лица/. И когато става дума за поддръжка на общи части, прилежащи площи, благоустрояване на прилежащи площи, тези "собственици", помнят правата си, забравят задълженията си и нали са "патрони" не искат да участват с парички в това. ЧИНОВНИЦИТЕ, дали зелена светлина на строежите пък, са гушнали съответните рушвети и дали ще има инфраструктура в тези райони и дали се поддържа, ама `ич не им пука. Те т`ва е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
toto 2
преди 11 години
Напълно безсмислена статия ,все едно да питаш дали му вървят краставиците на краставичаря :))). Тази песен за раздвижването на пазара я слушам от 3 години . Такива анализи според мен трябва да се правят от" независим" орган
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
mick
преди 11 години
Само да отбележа, качеството на един имот се определя, не само от качеството на строителството, размера и разположението на имот, ами и на качеството на инфраструктурата около имота. Не на последно място - поддръжката.В момента навсякъде пише - луксозна сграда.. да бе. Около нея бурени и улички без асфалт даже, или пък с огромни дупки, и на 10 метра друга "луксозна" сграда. Градинки, и т.н. - такова чудо нема. Тротоари даже няма/всъщност има, но само около сградата.. - по-нататък мизерия/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Готина мацка! Да ни направи малко ПР, че вече 24 часа не е обяснявано за имотите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още