IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските офис пазари страдат от свито търсене

Наемите на първокласните офиси в Европа са паднали с 0,2% през второ последно тримесечие

12:22 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските офис пазари страдат от свито търсене

Пазарът на първокласни офис площи в основните градове в Европа продължава да е под въздействието на негативната икономическа обстановка и дълговата криза, които доведоха до влошено бизнес доверие и понижено търсене на офиси и през второто тримесечие на годината.

Наемите на първокласните офис площи в Европа са регистрирали лек спад от 0,2% през второ последно тримесечие и днес са на нива от 0,1% под тези от второто тримесечие на 2011 г., показват резултатите от ново проучване.

Промени в наемните нива са отчетени главно на западноевропейските пазари, като регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е относително стабилен, посочва се в доклада на международната консултантска компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Експертите посочват, че германия остава един от най-стабилните пазари. Наемите на първокласните офиси в Дюселдорф се повишиха с 4,2%, а тези в Берлин – с 2,3%.

За разлика от тях Дъблин, Мадрид, Барселона и Париж са сред градовете, където се наблюдава спад на наемите на първокласни офиси, като са отчетени понижения съответно от 6,5%, 2%, 1,4% и 1,2%.

Постепенното възстановяване в офис сегмента на европейския пазар бе прекъснато поради бавния прогрес към по-стабилно решение на дълговата криза в еврозоната, се казва в доклада.

Резултатите от гръцките избори, както и някои окуражителни стъпки, предприети от лидерите на Европейския съюз в края на юни, не успяха да впечатлят пазарите и прогнозите за Брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната за 2012 г. остават слаби.

Експертите предупреждават, че търсенето на офиси в Европа ще остане слабо, докато не бъде намерено трайно решение на кризата. Изключение са само качествените площи на ключови локации с добър достъп, като наемите им са доста по-устойчиви на мрачните настроения в сектора като цяло.

България отново е изключение от общата тенденция на европейския пазар, този път в положителна посока.

Наскоро консултанти обявиха, че българският офис пазар може би обръща тенденцията на спад с първите ръстове в наемите от няколко години насам, макар и ограничени до конкретни видове сгради на конкретни локации.

От друга страна отделен доклад на CBRE наскоро установи, че София е на 9-о място в света по спад в общите разходи на офис площи за първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още