IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да въведе още мерки за контрол на имотния сектор

Правителството разполага с още механизми за по-строга политика, включително и увеличение на данъците върху сделките

12:40 | 09.08.12 г.
Китай може да въведе още мерки за контрол на имотния сектор

 

Китай може да наложи нови мерки за контрол на имотния сектор още през този месец, след като проверяващ екип на правителството се завърне в Пекин, съобщава официалното издание China Securities Journal, цитирано от Reuters.

Правителството все още има възможности за затягане на политиката, включително чрез повишаване на данъка върху покупко-продажбата на съществуващи жилища и удължаване на действието на пробен данък върху имотите, посочва вестникът, без да разкрива източниците си на информация.

Новите мерки ще са базирани на резултатите от протичащата проверка и вероятно ще бъдат въведени през този месец, тъй като правителството ще се опита да избегне традиционния период на разпродажба на имоти през септември и октомври.

В края на юли Китай изпрати осем екипа в 16 провинции със задачата да проверят изпълнението на мерките за затягане на жилищния пазар.

Проверката цели "твърдо" да ограничи спекулациите в бранша и да консолидира резултатите от правителствената политика. До момента критики за това, че не са изпълнявали държавните мерки "строго", са отправени към 4 провинции - Хубей, Хунан, Хъбей и Шандун,  твърдят местните медии.

В същото време данни от частни компании дават повод да се смята, че на пазара на имоти настъпва обрат.

През юли цените на жилищата отчетоха най-силното си повишение от повече от година насам - с 0,3% спрямо юни. Ръст има в най-много градове от 11 месеца насам на фона на по-оптимистичните нагласи на купувачите, след като централната банка свали основната лихва.

"Китай няма да премахне мерките в жилищния сектор, докато той отново не си стъпи на краката", твърди Ю Лян, президент на China Vanke, най-голямата строителна фирма в Китай по пазарна стойност, търгувана на местните борси.

"За да може централното правителство да започне да облекчава мерките, браншът трябва първо да възвърне здравословното си състояние. А кога ще стане това, не мога да кажа със сигурност", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още