IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават на крайморските общини половината от приходите от концесии на плажове

С парите общините ще облагородяват районите около крайбрежните ивици и ще назначават спасители и на неохраняемите плажове

14:32 | 13.08.12 г.
Дават на крайморските общини половината от приходите от концесии на плажове

Половината от приходите от концесии или наеми на плажове ще се дават на крайморските общини, съобщи по време на посещението си в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Това е залегнало в промените на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които трябва да бъдат окончателно гласувани след ваканцията на депутатите.

Със средствата, които ще получат от концесии и наеми на плажове, общините ще могат да облагородяват районите около крайбрежните ивици, да изграждат необходимата инфраструктура и да назначават спасители и на неохраняемите плажове, поясни министър Павлова.

Тя припомни, че в закона са предвидени и промени, с които да се облекчи процедурата за отдаване на концесия на морските плажове. Поправките ще дадат възможност и за по-голяма гъвкавост при определянето на цените за концесиите, така че да се намерят стопани и на по-неатрактивните плажове.

Павлова даде пример с дългите ивици, за които трябва на всеки 100 м да бъде осигурен спасителен пост, както и съблекални, тоалетни, душове, медицинско оборудване, което оскъпява стопанисването на плажа.

Строителният министър съобщи още, че резултатите от проверките по плажовете през тази година показват, че най-често възникват проблеми с осигуряването на медицинско оборудване и с определянето на свободните зони за плажуване зони.

Ако се установи, че концесионери и наематели правят системни нарушения, възможно е след края на сезона договорите им да бъдат развалени, посочи Лиляна Павлова.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още