IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на огромните печалби за компаниите за имоти в Хонконг

Новата власт представи мерки, с които се цели охлаждане на най-скъпия жилищен пазар в света

10:30 | 03.09.12 г.
<p>
	Хонконг е сред най-гъсто населените градове в света. Снимка: Ройтерс</p>

Хонконг е сред най-гъсто населените градове в света. Снимка: Ройтерс

Жилищните строители в Хонконг са предпазливи при избора на парцели с оглед на все по-ниските печалби, след като новите ръководители на града предприеха кампания за по-достъпни жилища на най-скъпия пазар на жилищни имоти в света, пише Reuters.

Компанията Cheung Kong Holdings, основана от най-богатият човек в Азия Ли Ка-шин, е закупила едва един нов парцел в града през първата половина на годината. На 10 август фирмата плати 1,24 млрд. щатски долара за огромен парцел над станция на метрото, но при условие, поставено от оператора на подземната железница MTR Corp, половината от 2384-те апартамента да са малки и достъпни, с площ не повече от 50 кв. м.

Подобни апартаменти обикновено носят по-малка печалба за строителя.

Миналата година брокерите от Savills класираха жилищата в Хонконг като най-скъпите в света, нареждайки ги преди други финансови центрове като Лондон и Ню Йорк.

Новият лидер на града Лун Чун-ин, бивш оценител на недвижими имоти, който беше избран на поста без подкрепата на силните местни имотни магнати, разкри политиката си в жилищния сектор в изненадващо обръщение към съгражданите си миналата седмица.

Той представи пакет от 10 мерки, целящи да охладят имотния пазар и обеща 65 000 нови частни жилища и 75 000 апартамента, който ще бъдат отдавани под наем от държавата.  По-високото предлагане вероятно ще изяде от печалбите на строителите, прогнозират експерти.

Към началото на август строителите в Хонконг са похарчили едва 2,3 млрд. щатски долара за земя от началото на новата данъчна година през март, въпреки че в тази сума не е включена последната покупка на Cheung Kong. Ако това темпо се запази, разходите ще са по-малко от общите за предишната данъчна година, възлизащи на 8,64  млрд. щатски долара.

Търговете за двата парцела на MTR, включително този, който в крайна сметка бе спечелен от Cheung Kong, първоначално бяха отменени, след като строителите не достигнаха исканата от MTR цена.

Цените на жилищата в Хонконг са нараснали с 12,3% от началото на тази година, сочат данни на Centaline Property Agency. От края на 2008 г. те са скочили с 89%, което затруднява достъпа на домакинствата с по-ниски доходи до пазара.

Сред най-ефективните мерки за охлаждане на сектора, предприети от Хонконг до момента, са налагането на държавен данък върху бързите препродажби, както и намаляване на възможностите за теглене на заеми за апартаменти.

В момента купувачите трябва да платят първоначално половината от цената на жилища на стойност над 1,3 млн. щатски долара и 40% от тези, струващи над 900 000 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още