IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ръст на инвестициите на суверенните фондове в европейски имоти

Научен институт прогнозира, че държавните фондове ще инвестират на европейските пазари по 10 млрд. долара годишно през следващите 5 години

13:10 | 19.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Очаква се ръст на инвестициите на суверенните фондове в европейски имоти

Държавните фондове ще инвестират по 10 млрд. долара годишно през следващите 5 години на европейския пазар на имоти, като Франция ще бъде основната инвестиционна дестинация, прогнозира френският научен институт Institut de l’Epargne Immobilière et Foncière (IEIF), цитиран от онлайн изданието Property Investor Europe.

Прогнозата на института е базирана на направените последни инвестиции, както и изявления на представителите на суверенни фондове за бъдещите им инвестиционни намерения, отбелязва изданието.

"Суверенните фондове се очаква да играят важна роля в европейския сектор на недвижимите имоти през следващите няколко години и особено на френския пазар, като тази тенденция вече е видима”, посочва се в доклад на института.

Суверенните фондове значително се разраснаха в последните няколко години, което се дължи на натрупаните валутни резерви в някои държави.

От института оценяват активите под управление на държавните фондове на 5 трлн. долара, или 10% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Инвестициите на фондовете са възлезли на 80,9 млрд. долара през 2011 г., като от тях 13,4 млрд. долара са били насочени към сектора на имотите. По-голямата част от инвестициите на суверенните фондове в имоти са били концентрирани в Европа, пише още в доклада.

Според проучването Франция и Великобритания са основните инвестиционни цели за държавните инвестиционни фондове, които искат да оперират на европейския пазар на имоти.

Франция предлага атрактивни активи, които компенсират всякакви рискове от рецесия и дефлация в еврозоната. Суверенни фондове вече са инвестирали около 4 млрд. евро в имоти в Париж за последните две години, като най-големите инвеститори са фондове от Катар, Абу Даби и Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още