IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на обезпечените с ипотеки ценни книжа се възстановява бавно от кризата

Стойността на новите емисии обаче не може да запълни недостига на финансиране за сектора на имотите

17:43 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на обезпечените с ипотеки ценни книжа се възстановява бавно от кризата

Кредитори и кредитополучатели се опитват да се възползват от едно от най-големите ралита на дълговите пазари от началото на кризата насам, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Купувачите на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, са склонни да приемат ниските нива на доходност и ускориха търсенето през последните седмици заради третия кръг от вливане на ликвидност, който предприе Федералният резерв на САЩ, отбелязва изданието.

Високото търсене на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, ще позволи на кредиторите да отпускат повече и по-изгодни заеми на инвеститорите в имоти, макар че финансирането все още не може да отговори на търсенето на средства.

Въпреки това засилването на ценните книжа, обезпечени с ипотеки, е добра новина, тъй като благодарение на тях се осигурява една голяма част от кредитния ресурс за сектора на бизнес имотите.

Алан Тод, стратег от Bank of America Merrill Lynch, изчислява, че тази година обемът на емисиите ще достигне около 38 млрд. долара, а през 2013 г. се очаква новоиздадените ценни книжа, обезпечени с ипотеки, да достигнат 50 млрд. долара.

Възстановяването на пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, обаче няма да реши хроничните проблеми с недостига на финансиране за сектора на имотите, посочват анализатори.

Експерти подчертават, че по време на пика на пазара са били емитирани ценни книжа, обезпечени с ипотеки, за 228,5 млрд. евро.

Освен това по-атрактивните условия по заемите нямат никакво значение за собствениците на имоти, които вече имат ипотеки, задълженията по които надвишават стойността на активите им.

Новите емисии книжа няма да могат да покрият и книжата за 54 млрд. долара с матуритет през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още