IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки ще правят големи отстъпки при трансферите към “лошата” банка

Прехвърлянето на жилищата ще става на около 50% от балансовата им стойност, докато при недовършените строежи отстъпката може да достигне 85%

09:44 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испанските банки ще правят големи отстъпки при трансферите към “лошата” банка

Испанските кредитори ще направят сериозни отстъпки, за да прехвърлят проблемните си активи в “лошата” банка, съобщава за Ройтерс запознат анонимен източник.

Новопостроените жилища ще бъдат оценявани на средно 52,2% от стойността им в балансите на банките, докато старите жилища ще се прехвърлят на 47,5% от оригиналната им стойност.

“Споразумението за отстъпките от стойността на активите на практика е вече постигнато”, коментира източникът на агенцията.

Централното правителство в Мадрид създаде “лошата” банка, към която ще бъдат прехвърлени проблемни активи на банките в Испания на стойност 90 млрд. евро.

Създаването на “лоша” банка е и едно от условията за отпускането на помощ за испанските финансови институции от европейските партньори на страната.

В замяна на активите, които испанските банки ще прехвърлят към “лошата” банка, те ще получат или капитал, или държавен дълг.

“Кредиторите ще трябва да поемат допълнителни загуби от 7% над заложеното в базовия сценарий, изготвен на базата на стрес теста на Oliver Wyman. Така отстъпките ще станат по-близки до допусканията в неблагоприятния сценарий”, казва източникът на информационната агенция.

Банките в Испания вече направиха сериозни отписвания във връзка с допълнителните провизии, които правителството в Мадрид ги накара да направят. Цената на трансферите към “лошата” банка обаче отива още по-далеч. Според източника на агенцията банките ще прехвърлят недовършените строежи с 85% отстъпка от първоначалната им балансова стойност.

Сривът в сектора на имотите в Испания задръсти банките със 184 млрд. евро проблемни кредити, като нестабилността на банковия сектор се разпространи и в други сектори на икономиката.

Цените на жилищата в Испания се понижиха средно с около 30% спрямо пиковите им равнища, като експерти очакват допълнително намаление от още 20-30%.

В момента се обсъжда дали в “лошата” банка на Испания да не се трансферират и проблемните потребителски кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още