IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят "здравите" испански банки за най-големите инвеститори в "лошата" банка

Участието на Santander, BBVA и CaixaBank е жизненоважно за испанското правителство, защото ще спомогне за привличането на частни инвеститори

11:05 | 08.10.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Готвят "здравите" испански банки за най-големите инвеститори в "лошата" банка

„Здравите“ испански банки Santander, BBVA и CaixaBank вероятно ще бъдат най-големите инвеститори в бъдещата „лоша“ банка, предаде Ройтерс, като се позова на запознати анонимни източници.

Агенцията припомня, че създаването на „лоша банка“, която да акумулира проблемните активи от системата, е едно от условията, които международните партньори на Мадрид поставиха, за да отпуснат до 100 млрд. евро помощ за финансовите институции в страната.

За да не се увеличи обаче дълговото бреме на Испания е необходимо страната да разчита на частни инвеститори за „лошата“ банка.

Източникът на агенцията информира, че трите банки в момента водят преговори с правителството, но все още не са изчислени точните суми, които всяка от банките ще трябва да вложи.

Друг представител на банковия сектор в Испания, пожелал анонимност, коментира пред агенцията, че участието на трите банки е единствената надежда на правителството да привлече частни инвеститори към схемата.

От Santander, BBVA и Caixabank засега отказват коментар, както и от министерството на икономиката и централната банка на Испания. Още през септември обаче BBVA съобщи, че обмисля да прехвърля активи с намерение да се включи в „лошата“ банка.

Други информирани източници съобщават, че трите банки искат да участват, за да ограничат обезценяването на собствените им активи и отварянето на още дупки в балансите им.

Банките вероятно ще участват в "лошата" банка, като депозират някои от своите активи в замяна на акционерен дял. Все още обаче не са уточнени параметрите на „лошата“ банка, както и цената, на която ще бъдат трансферирани тези активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Не знам защо тъпите икономисти,политици и банкери си мислят че отделни малки купчинки лана, миришат по малко от една голяма купчина ла-на?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Абе ако можех и аз щях да участвам в тая "лоша банка". Тя би имала най-висока възвращаемост :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още