fallback

Испания може да наложи временна забрана за отнемането на имоти от длъжници

Премиерът Рахой призова за това, след като общественото недоволство ескалира след зачестилите самоубийствата на задлъжнели собственици на жилища

17:18 | 12.11.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор

Политическите сили в Испания ще се обединят, за да се борят срещу отнемането на имоти от задлъжнелите им собственици, предаде Ройтерс.

Общественото недоволство в страната ескалира, след като зачестиха самоубийствата на задлъжнели собственици на жилища, които е трябвало да бъдат отнети в полза на банките-кредиторки. В тази връзка управляващите в Мадрид вероятно ще приемат временно да се прекрати отнемането на ипотекирани жилища на длъжници за период от 2 години.

През почивните дни се проведе серия от протести, след като в Северна Испания беше регистриран пореден случай на самоубийство заради дългове към банки. Обществеността е разгневена заради липсата на състрадание у кредиторите, много от които се възползваха от спасителните пакети, финансирани от данъкоплатците.

Статистиката сочи че приблизително 400 хил. испанци са изгубили домовете си, откакто се спука имотният балон и страната затъна в тежка рецесия, сочи статистиката.

Общественият натиск принуди премиерът Мариано Рахой да призове министрите от консервативната Народна партия и опозицията да се обединят и да ускорят преговорите по законодателните инициативи, с които да се наложи временна забрана за отнемането на жилищата на длъжници.

Рахой призовава банките да проявят повече гъвкавост по отношение на клиентите и да предоговарят просрочените ипотеки, вместо да отнемат жилища.

Обмисля се с помощта на закона да се наложи мораториум върху ипотечните плащания на финансово затруднени семейства, както и да се променят съдебните производства, които водят до принудително извеждане на длъжници от имотите им.

Според сегашното испанско законодателство дори когато банките отнемат имотите от длъжниците, хората все още дължат цялата сума по ипотеката. Този проблем активизира гражданите, които създадоха движението „Спрете изселванията!“

Под натиска на това движение правителството в Мадрид поиска от финансовите институции да опрощават дълговете по ипотеките на затруднени домакинства за имоти, които струват по-малко от 200 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
fallback