IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки ще трансферират активи към "лошата" банка с отстъпки до 80%

Цели се правилният баланс между привличането на инвеститори и поносимите загуби за стабилните банки, посочи подуправителят на централна банка Фернандо Рестой

17:16 | 30.10.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Испанските банки ще трансферират активи към "лошата" банка с отстъпки до 80%

Испанските банки ще трансферират към „лошата“ банка иззетите имоти при средна отстъпка 63,1% от балансовата им стойност, предаде Ройтерс, като се позова на подуправителя на испанската централна банка Фернандо Рестой.

Трансферирането на проблемните кредити към „лошата“ банка ще става при средна отстъпка от 45,6%, като заемите за построени и завършени сгради ще се предлагат с отбив от 32,4%, а тези за незавършеното строителство – с намаление на стойността със 79,5%.

„Цените, на които ще бъдат прехвърлени проблемните активи, са такива, че да се намери правилният баланс и хем да бъдат достатъчно ниски, за да се привлекат частни инвеститори, хем да не предизвикат по-големи загуби за стабилните банки“, коментира Рестой.

Отстъпките са изчислявани в съответствие с темповете на спад на цените. От пика на пазара на имоти в Испания досега е регистрирано понижение на цените на имотите от над 20%, а експерти очакват спадовете да продължат и цените да се понижат с още 20-30 на сто.

Информационната агенция припомня, че преди няколко месеца испанското правителство обяви, че създава „лоша“ банка, в която ще бъдат прехвърлени проблемни активи от балансите на банките на стойност около 90 млрд. евро.

Създаването на „лошата“ банка е едно от условията Мадрид да получи спасителна помощ от европейските си партньори и Международния валутен фонд (МВФ) за стабилизирането на банковия сектор.

Фернандо Рестой коментира, че при реализирането на консервативния сценарий на правителството възвращаемостта на собствения капитал на банката ще достигне 14-15%.

Той допълни, че Испания иска делът на държавата в „лошата“ банка да е под 50 на сто, за да се избегне негативно въздействие върху публичния дълг. Очакванията на Мадрид са частните инвеститори в бъдещата институция за управление на активи да имат минимално участие от 55 процента.

В момента испанската централна банка води преговори с потенциални инвеститори в схемата. Наскоро източници на агенцията съобщиха, че трите най-големи банки в Испания - Santander, BBVA и Caixabank, вероятно ще са и най-големите инвеститори в „лошата“ банка.

Одитът на испанските банки показа, че те се нуждаят от 60 млрд. евро, за да задоволят капиталовите си нужди. Според централната банка обаче след трансфера на проблемни активи към „лошата“ банка капиталовите им нужди може да намалеят до 6 млрд. евро. Освен това кредиторите на банките също се очаква да поемат някакви загуби.

Заради срива в сектора на имотите на Иберийския полуостров финансовите институции се задръстиха от проблемни кредити, свързани със сектора на имотите. Обемът им се увеличи до 184 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Интересно как ще работи "лоша" банка, която трябва да откупува лошите кредити на своите акционери - трите най-големи испански батки и вероятно на други по-малки акционери ?! Изглежда като нова схема за облагодетелстване, щом "лошата" банка ще се финасира от тези, чиито активи трябва да оценява и изкупува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
fantasy_gt
преди 11 години
Не знам каква печалба ще има лошата банка, след като въпросните активи явно не могат да бъдат продадени на пазара дори и с 80 процента отстъпка. Което означава, че това вероятно са пълни *** с почти никаква реална стойност. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Напротив. Съвсем правилен подход проблемните активи да се реализират, чрез подобна лоша банка, за която е ясно, че е рискова инвестиция. Но пък и възвращаемостта от инвестиция в нея при положително развитие би била огромна. Така ще се отпушат другите банки. Като те ще реализират загуби, но поне ще обърнат в пари тази част от активите, която струва нещо.А за лошата банка ще е по лесно да ги препродаде с печалба след като ги е взела на ниски цени. Разбира се има и "греди".Схемата си е добра - изолиране на високо рисковите активи така, че който инвестира в тях да знае какво прави. А останалите банки да се оздравят и да могат да работят нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Прилича на черна дупка, която може да нарастне доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още