IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лошата" банка на Испания - твърде голяма, за да успее на пазара

Бъдещата институция ще трябва да се конкурира с банки в по-добро състояние, които ще имат възможност да финансират потенциалните купувачи

17:41 | 25.10.12 г. 1
"Лошата" банка на Испания - твърде голяма, за да успее на пазара

Опитите на Испания да продаде проблемни имоти за 90 млрд. евро през "лошата” банка вероятно ще бъдат възпрепятствани от размера й и отслабеното кредитиране за потенциалните купувачи, което допълнително ще увеличи риска от загуби за данъкоплатците, пише Bloomberg.

"Когато се управляват хиляди активи, разпръснати из цяла Испания, голям не означава прекрасен. Става въпрос за пълен хаос", твърди Микел Ехаварен, президент на финансово-консултантската компания Irea в Мадрид.

Една голяма и тромава "лоша банка" ще е огромен проблем и ще донесе загуби за испанците, допълва експертът.

Страната разполага с време до края на идния месец, за да създаде институцията, тъй като изграждането й е сред условията за получаване на поисканата през юни международна помощ в размер до 100 млрд. евро за оздравяването на банковата система.

Лошата банка няма да може да осигурява финансиране на потенциалните купувачи на активите й, отбелязва генералният директор на държавния банков спасителен фонд FROB Антонио Саракоса.

Целта е проблемните заеми за имоти и други активи да бъдат държани в институцията за период до 15 години с надеждата, че щом се прочистят от токсичните активи, банките ще възобновят кредитирането, откъдето ще тръгне и съживяването на затъналата във втора рецесия от 2009 г. насам икономика.

“Лошата” банка обаче ще трябва да се конкурира с кредитори, създадени с цел продажба на собствените им проблемни активи, които могат да отпускат кредити на потенциалните купувачи.

"Това няма да е банка, а единственият начин, по който тя евентуално би могла да постигне продажби с атрактивни ипотеки, е като сключи споразумения за финансиране с други банки, които ще се конкурират, за да намалят собствената си задлъжнялост от имоти", обяснява Фернандо Акуна Руис, управляващ партньор на компанията Taurus Iberica Asset Management в Мадрид.

Според него въпреки че структурирането на банката ще е факт до декември, тя ще е огромна организация с десетки хиляди активи и заеми, които трябва да бъдат обслужвани и прехвърлени в балансите й. "Интегрираното управление няма да е факт поне още 12-24 месеца", твърди той.

"Ще са нужни легиони от адвокати, нотариуси и служители за обслужване на дълговете, за да се гарантира, че няма законови проблеми със заемите, както и да се смени собствеността", посочва Микел Ехаварен от Irea.

"Докато не разберат какви са активите и къде се намират, те няма да имат представа какво притежават и какво да правят с тях поне още година", прогнозира той.

Освен това “лошата” банка няма да има достатъчно ресурс да управлява активите, които са като "добитък, който консумира капитал" - те струват пари под формата на данъци, поддръжка и сигурност, което ще генерира загуби за испанците.

FROB, който ще бъде акционер в банката, търси инвеститори за поне 51% от капитала й, според анализатори.

"Инвеститорите в частния сектор вероятно ще са скептично настроени за ползите от инвестициите в подобна институция", твърди Криста Дейвис от Fitch Ratings.

"Тъй като покупките на банката ще се случват в период на несигурност в икономиката на Испания, вероятно ще има много малък брой потенциални частни инвеститори", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
За пореден път, банкерите,икономистите и финансистите, доказаха че НЕ СТАВАТ! Има си прости закони за оптимизация на един процес, и най-вече ДИФЕРЕНЦИРАНЕ. Това е да разделиш един процес, на множество по-малки процеси, за да повишиш качеството и производителността. Но така ще е до пълната забрана на банките и финансовите институции. На полето, да се копа царевица и други аграрни култури! Всички нискоинтелектуални представители на най-голямата измама в историята на човечеството , науката наречена "икономика" трябва да се заточат в селата и да не им се дава достъп до *** и други технологии, мотики и търнокопи :) тогава светът ще стане едно добро място за живеене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още