IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се вълна от фалити на строителни фирми в Испания

"Лошата" банка ще върне участниците на местния пазар на имоти в реалността

09:11 | 09.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Очаква се вълна от фалити на строителни фирми в Испания

Очаква се вълна от фалити на строителни компании в Испания, след като “лошата” банка на страната започне да действа и да продава имоти с големи отстъпки, предаде Ройтерс.

От 2008 г. насам банките замаскират реалното състояние на пазара на имоти на Пиренеите, тъй като бяха в състояние да рефинансират заемите за строителния бизнес. Това от една страна изкуствено поддържаше една част от компаниите платежоспособни, както и запазваше балансите на банките в относително “здравословен вид”.

Реалността обаче ще удари участниците на пазара с пълна сила, когато “лошата” банка, която ще абсорбира токсични банкови активи и свързаното с тях имущество, започне да ги продава.

Вариантите са два – или инвеститорите да не проявят никакъв интерес, или да поискат още по-големи отстъпки от стойността на активите и имотите. Ако интересът е слаб, това със сигурност би довело до още по-голям спад на цените.

Засега общото схващане в Испания е, че формирането на “лоша” банка ще помогне на всички, защото ще се осъществи така необходимата корекция на оценките на активите. Може да се очакват обаче допълнителни усложнения и някои строителни компании да стигнат до преговори с кредитори за преструктурирането на дългове и дори до защита от банкрут.

Пресен пример е инвестиционната компания Gecina, която рязко затъна, след като банка отказа да рефинансира заем на стойност 1,6 млрд. евро.

През третото тримесечие закрила от банкрут в Испания са потърсили над 1 400 компании, което е с 22% повече на годишна база. Около една трета от тези компании са от строителния сектор или свързани с пазара на имоти.

Като се имат предвид недовършените проекти и изкупената, но незастроена земя, от банкрут вероятно са изправени около половината от испанските строителни компании, коментира Рафаел Поули от Jones Lang LaSalle.

“Банките в продължение на 4-5 години рефинансираха строителния бизнес, но сега нямат кой знае колко стимули да го правят. В един момент на тази история трябва да се сложи край”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Крайно време беше имотният балон в Испания да бъде оставен да се свие по пазарните правила, а не по тези на плановиците от EС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още