IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Професионални организации искат да провеждат обществени поръчки в строителството

Съюзът на архитектите подготвя предложения за промени в Закона за обществените поръчки

14:49 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Професионални организации искат да провеждат обществени поръчки в строителството

Професионални организации на архитектите и строителните инженери искат да провеждат обществените поръчки, свързани със строителството, предаде БТА.

„Държавата трябва да възложи на съюза на архитектите и на камарата на архитектите и инженерите организирането на конкурсите за всичко, което е свързано със строителството, архитектурната и инженерната среда“, коментира пред журналисти арх. Михаил Петков, който участва в кръгла маса на тема "Архитектурните конкурси в обществените поръчки", организирана от Съюза на архитектите в България.

Според него професионалните организации имат по-добър капацитет да отсяват добрите проекти, отколкото главните архитекти или другите служители в общините.

Арх. Петков обясни, че във връзка с това искане съюзът на архитектите подготвя и предложения за промени в Закона за обществените поръчки.

Припомняме, че предстои да бъдат стандартизирани процедурите по обществени поръчки в строителството по инициатива на Камарата на строителите в България. В момента тече подготовката на типови договори, а след въвеждането им ще бъдат подготвени и типови тръжни условия при поръчките за строителство, с които да се прекрати субективния избор на изпълнители и да се прекрати публикуването на насочващи условия.

На днешния форум преподавателят по право и по социология на правото доц. Иво Христов сегашната нормативна рамка за обществените поръчки е съдействала за утежняването на процедурите и е довела до регулярното им нарушаване.

„Ако целта на закона е била публично и прозрачно да бъдат изразходвани обществените пари, тази цел, меко казано, трудно се постига. Нещо повече - в желанието уж да се защити общественият интерес се създават пречки с тежки предварителни юридически изисквания, които много често са вратата към корупцията“, посочи Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още