IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС натиска за облекчаване на режима при възлагане на обществените поръчки

Брюксел настоява да се либерализират някои изисквания към фирмите

17:52 | 19.09.12 г.
ЕС натиска за облекчаване на режима при възлагане на обществените поръчки

В рамките на Европейския съюз се наблюдава тенденция към либерализиране на режима за възлагане на обществените поръчки. Това съобщи министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев по време на строителен форум, организиран от браншовата камара.

По думите на Дончев напоследък се наблюдавал натиск от страна на Брюксел за облекчаване на изискванията, свързани с доказан опит от страна на фирмите.

Идеята е нововъзникнали фирми, които имат възможност и капацитет за изпълнение на поръчките, да получат равен достъп при участието в търговете наравно с компаниите с опит в бранша.

В тази връзка министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обаче припомни, че правителството обсъжда варианти за ограничаване на обжалванията по обществените поръчки, които се оказват огромна пречка за изпълнение на европейските проекти.

Павлова обясни, че в много случаи фирми атакуват избора на поръчките без основание, което бави реализацията на проектите.

Павлова подчерта, че няма да се отнема правото за обжалване, защото то е гарантирано от европейското и българското законодателство, но подчерта, че се върви към по-ефективна регулация.

Строителният министър припомни, че преди време е съществувала такса, която фирмите са плащали при обжалване на процедурите. Тя поясни, че след отпадането й този процес е станал „лесен и безнаказан“.

Строителният бранш също признава, че обжалването на търговете е сред най-големите пречки пред реализацията на проектите и усвояването на евросредствата. Председателят на строителната камара Светослав Глосов пък коментира, че ще продължат с подготовката на типовите процедури по отделните видове обществени поръчки, така че „възложителите да нямат възможност за свободни съчинения по изискванията към изпълнителите“.

По думите на Глосов с въвеждането на типовите процедури и договори щели да се намалят дискриминационните условия в търговете, които водят до обжалване на почти всяка процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още