IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвят се различни сценарии при договарянето на еврофондовете за 2014-2020 г.

Кабинетът вече разполага с математически модел за изчисляване на ефекта от усвояването на евросредствата от предходния програмен период

13:27 | 18.09.12 г. 2
Подготвят се различни сценарии при договарянето на еврофондовете за 2014-2020 г.

Кабинетът вече разполага с математически модел за определяне на икономическия ефект от усвояването на средствата от структурните и Кохезионния фонд на Европейския съюз, въз основа на който ще бъдат подготвени и различни сценарии при договарянето на еврофинансирането в периода от 2014 г. до 2020 г.

Това съобщи министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев при представянето на модела SIBILA (Simulation of Bulgaria's Investment in Long-term Advance), по който са направени различни изчисления за ръста в икономиката, ограничаването на безработицата и за нарастването на доходите на населението, в резултат от усвояването на евросредствата през първия програмен период, който изтича в края на 2013 г.

За периода от 2007 г. до 2013 г. страната ни получи 6,9 млрд. евро от трите фонда, които заедно с националното съфинансиране достигат 8,3 млрд. евро.

При 100-процентно усвояване на средствата, което окончателно трябва да приключи в края на 2015 г., анализаторите са изчислили, че в резултат от еврофинансирането нетният ефект за ръста на Брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде 9,3-процентно увеличение за този ръст.

Прогнозите се основават на доказания ефект от еврофинансирането през 2011 г., когато в резултат от тогавашните темпове на усвояване на субсидиите се отбелязва 1,5% увеличение в ръста на БВП спрямо предходната година.

Значителен ефект се предвижда и при ограничаването на безработицата и увеличаването на заетостта, която след кризата от 2008 г. се определя като един от основните проблеми за страните в ЕС, поясниха експерти.

Математическият модел сочи, че при пълно изразходване на бюджета по оперативните програми се очаква ръстът на заетите лица в икономиката през 2015 г. да достигне 2,6% спрямо заетостта, планирана за страната, ако липсваше еврофинансиране.

Положителен ефект се очаква и върху ръста на доходите, като след три години средната работна заплата би нараснала с 34,6% над планирания й ръст, в случай че икономиката не резполагаше със средствата от европейските фондове, поясниха анализаторите.

На този етап министър Дончев не пожела да прогнозира ефектите за икономиката от евентуално неизпълнение на оперативните програми. „Нашата цел е 100% усвояемост, не желая да правя нереални прогнози, защото това ще отпусне администрацията“, поясни още министърът.

Като припомни, че към края на автуст тази година страната ни е договорила близо 90% от бюджета по оперативните програми, а Евросъюзът е платил 27% от средствата по приключили проекти, Дончев прогнозира, че при сегашните темпове на одобрение до края на годината се очаква ЕК да са ни преведени 35% от бюджета.

Въпреки изразените опасения от министри за това, че през следващато година е възможно страната да не успее да усвои заложения ресурс, Дончев беше категоричен, че за тази година България няма да връща пари по оперативните програми (тук не влиза програмата за селските райони). Министърът е оптимист и за изпълнението през 2013 г.

На въпроса дали страната ни ще успее да защити бъдещото финансиране от Кохезионния фонд, Дончев обясни, че аргументите са свързани с ефекта от инвестициите в пътища, жп и водна инфраструктура, които са от съществено значение не само за икономиката на България, но и за икономиките на останалите държави от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
За периода от 2007 г. до 2013 г. страната ни получи 6,9 млрд. евро от трите фонда!Като приспаднем нашата вноска, колко е реалната сумакоято получаваме? С това финансиране никога няма да напреднем значително!!!За да има по-значителен растеж ни трябват всяка година заеми от по 4-5 млрд които да се инвестират.Гърция освен евро финансирането е получила и 300млрд. под формата на заеми които сега се опрощават. Но тези пари са останали в икономиката им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Тъпо парче
преди 11 години
Да не се окаче само, че Дончев не става за херменевт на тая сибила. Защото помним мосю Тотю как развяваше едно листче с "модел" за излизане на НОИ от дълбоката дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още