IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министър Дончев оценява с "добър" усвояването на средствата от еврофондовете

По програма „Транспорт“ вече са усовени 92% от планирания бюджет

13:44 | 06.07.12 г.
Министър Дончев оценява с "добър" усвояването на средствата от еврофондовете

Министърът по управление на средствата от ЕС постави оценка "добър" на извършеното до момента в процеса на усвояване на средствата от ЕС от България. Задено с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Йвайло Московски Дончев участва в публичното обсъждане на резултатите от оценката на изпълнението на структурните инструменти, разписани с националната стратегическа рамка, предаде БТА.

Министрите отново отбелязаха огромния напредък по изпълнението на програма „Транспорт“, където вече са договорени 92 процента от бюджета, което в абсолютна сума достига 3,7 млрд. лв. От тях вече са разплатени 1, 3 млрд. лв.

Ивайло Московски подчерта, че наред с напредъка по изграждането на метрото и магистралите скоро ще се усети ефекта и от модернизацията на железопътния транспорт. Той отбеляза постигнатата с Брюксел договореност средствата от оперативната програма да се ползват за обновяването на подвижния състав на пътническите влакове.

Транспортният министър припомни, че е договорено с Брюксел да има ново договаряне при всеки рисков проект, по който се отбелязва забавяне, така че средствата да бъдат насочени към вече готови проекти. Той даде пример с един съвместен българо-румънски проект за подобряване на навигацията за 138 млн. евро.

Поради забавянето на екологичната оценка от румънска страна средствата по този проект вече са преразпределени към други проекти, обясни Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още