IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради кризата ефектът от финансирането с евросредства е изчезнал

Една десета от ръста на брутния продукт се дължи на европейското субсидиране, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев

15:51 | 29.05.12 г. 1
<p>
	<em>Най-голяма част от евросредствата са използвани за изграждане на техническата инфраструктура</em> &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА&nbsp;</p>

Най-голяма част от евросредствата са използвани за изграждане на техническата инфраструктура     Снимка: БТА 

Заради продължителната международна икономическа криза българската икономика се възстановява сравнително бавно през последните две години, като данните за последното тримесечие на миналата година сочат, че реалният брутен вътрешен продукт на страната все още е с 3% под стойността на пиковите му нива от 2008 г.

Въпреки постигнатия напредък по усвояването на средствата от еврофондовете за отчетния период страната трудно би изпълнила амбициозните си цели, поставени за изпълнение до 2015 г., като основна причина за това остава неблагоприятната международна среда.

Тази констатация на Европейската комисия е посочена в доклада за средносрочното изпълнение на целите в Националната стратегическа референтна рамка 2007 - 2013 г. на страната, по които всяка държава-членка отчита до каква степен е използвала европейското финансиране за повишаване на конкурентоспособността на своята икономика.

Обстойният анализ за първите пет години от членството на страната в Европейския съюз сочи, че България напредва бавно в догонването на останалите държави. Докладът отчита сравнителен напредък по изпълнението на някои от макроикономическите показатели, заложени за изпълнение през референтните седем години до края на 2013 г., но успоредно с тях представя и проблемите, които ни отдалечават от напредналите европейски държави.

Ако през 2005 г. средното ниво на БВП за човек от населението в страната е бил 31,1% от средните нива в ЕС, то в националната рамка е заложено в края на 2013 г. този показател да достигне 51,2%, което в условията на криза трудно ще бъде постигнато. През миналата година брутният продукт на човек от населението в страната е е достигнал 44% спрямо европейските нива. 

Още по-негативни са прогнозите за очаквания ръст в износа. Ако през 2005 г. съотношението между българския експорт спрямо БВП е бил 60,8% спрямо средните нива в ЕС, а през 2010 г. заради кризата това съотношение вече е паднало на 59,6%, то в края на 2013 г. България трудно ще постигне заложената цел от 88,77% съотношение на износа към БВП.

Според анализаторите въпреки свързаните с кризата проблеми ефектът от усвояването на евросредствата е видим по отношение на повишената икономическа активност на населението. Напредък се забелязва и в развитието на информационните технологии и техническата инфраструктура. 

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев припомни, че за последната година и седем месеца страната се активизира в усвояването на ресурса от еврофондовете. Така към средата на май в режим на изпълнение са 75% от целия ресурс на финансовата рамка, или близо 1,7-1,8 млрд. лв.

На въпроса на бизнеса какъв е непрекият ефект за икономиката от прилагането на еврофинансирането, Дончев поясни, че около една десета от ръста на БВП се дължи на тази помощ.

В доклада на оценителите са представени и препоръките към администрацията, насочени за по-бързото усвояване на средствата. Известно е, че при изплащането на средствата страната ни изостава значително. Последните данни от май т.г. сочат, че бизнесът и общините са получили близо 25% от бюджета, предвиден за седемгодишния период.

 

Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
educator
преди 11 години
Темата е много важна. Тя засяга огромни средства от еврофондовете.Съществува и друга възможност, отново за еврофинансиране, макар и в по- малки размери. Например по програмата "Учене през целия живот"- финансирането е директно от Европейската комисия. Поканите се получават обикновено в края на септември, а срокът за кандидатстване е към март.За повече информация можете да прочете тук.http://dohodite.com/european_income/incomes-from-european-commision
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още